Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 maj 2018

Så får du större hjärna

För varje år du åldras tappar din hjärna i storlek. Men det finns en enkel metod att vända den negativa utvecklingen, visar ny hjärnforskning.

 Ät fullkornsbröd, ost och grönsaker – din hjärna kommer tacka dig!
Ät fullkornsbröd, ost och grönsaker – din hjärna kommer tacka dig! FOTO: Istock

Gillar du fisk, grönsaker och ost? Fortsätt med det! Dessa nyttiga livsmedel har nämligen ännu fler hälsoeffekter än vad man tidigare har känt till.

För förutom att de kan göra dig friskare och exempelvis minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, visar ny forskningen att personer som äter nyttigt också har större hjärnor. Det framkommer i en stor studie (obs: extern länk) som SVT rapporterar om.

Läs också: Sill är bra för hjärnan

Dokumenterade matvanor

Förhållande mellan hjärnans storlek och vad vi stoppar i oss har tidigare studerats, men den här studien från Nederländerna är mycket mer omfattande.

4 200 personer från 45 år och uppåt deltog. Under en månad dokumenterades deras matvanor noggrant och sedan mättes deras hjärnstorlek.

Sambandet visade sig vara slående: De som åt mycket grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, mejeriprodukter och fisk samt drack begränsat med läsk och andra söta drycker, hade störst hjärnor.

Läs också: Här är kryddan som hjälper minnet på traven

Hjärnan krymper

I normala fall så minskar hjärnvolymen med 3,6 mm för varje år vi åldras. Detta på grund av att nervceller dör. Men med rätt kost så kan man alltså minska volymminskningen och hålla hjärna i trim längre.

– Personer med större hjärnvolym har i andra studier visat sig ha bättre kognitiva förmågor, så att förbättra kosthållningen kan vara en bra strategi för att bibehålla hjärnans förmågor på äldre dagar, säger Meike Vernooij, en av forskarna bakom studien, till SVT.

Läs också: Så får du få nya hjärnceller – hela livet

Detta ska du äta

Nästan steg i forskningen är att ta reda på hur det går till när kosten påverkar hjärnan.

Innan den forskningen är klart hinner du ställa om din kost, få större hjärna och på så vis behålla dina hjärnfunktioner länge. Detta ska du äta mycket av:

• Fisk

• Grönsaker

• Frukt

• Nötter

• Fullkorn

• Mejeriprodukter

Läs också: Ät dig smart – 9 livsmedel som vässar hjärnan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen