Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 20 juni 2018

Så håller ni sams på 25 kvadratmeter

Stugan är gullig – men trång! Plötsligt ska familjen samsas på en mindre yta än vanligt. Så här får du relationen att hålla över semestern.

 Det är en konst att hålla sams på liten yta, men det går om man är förberedd.
Det är en konst att hålla sams på liten yta, men det går om man är förberedd. FOTO: Reimphoto

Planering är A och O, annars kan den hett efterlängtade ledigheten bli en prövning för relationerna. Speciellt om alla familjemedlemmar är vana vid att ha sitt eget rum, dator och TV.

Vet man om att man behöver egen tid och eget utrymme är det viktigt att planera in det på semestern också. Påfrestningar och slitningar kan man räkna med när familjen ska på semester.

Läs också: Varannan oroar sig över närståendes alkoholvanor

Tänk på det här innan du bokar stugan

1. Välj ställe noggrant

Vart i Sverige vill ni åka? Finns det släkt och vänner i närheten som ni kan besöka? Ta reda på i förväg vad det finns att göra och se i närheten.

2. Aktiviteter

När ni valt ställe, kolla vilka dagar aktiviteterna äger rum som ni vill göra. Varför inte skriva en lista? Vad finns det för vuxna, små barn och/eller tonårsbarn? Bio, minigolf, cirkus, shopping, ridning, riddarspel med mera. En sak vet man säkert med den svenska sommaren: Det kommer att regna, så planera för det.

3. Elektronik

Om man lever med TV, mobiltelefoner och datorer varje dag kan det vara svårt att helt avstå från dem, speciellt om familjen hyr stuga under flera veckor. Där kanske det inte finns kabel-TV eller en ens TV-apparat alls. Kolla om det går att hyra en TV och film. Har ni en liten TV kan ni ta med den. Är alla vana vid att ha en egen dator? Ta med en som alla får dela på för att läsa sin mejl eller spela spel.

Läs också: Frågorna som lär dig känna din partner

4. Egen tid

Kanske någon vill vara i fred och läsa en bok, kanske måste någon jobba lite under semestern. Låt den som läser eller jobbar få egen tid i stugan medan resten av familjen är på redan inplanerade aktiviteter.

5. Prata igenom i förväg

Det är bra att skapa struktur på sin lediga tid. Samtidigt är det svårt att ge annat än allmänna råd eftersom varje familj fungerar olika. Alla vill ju ha en lyckad semester. Att i förväg prata igenom vad man vill ha ut av semestern skapar bättre möjligheter att få det bra.

6. Om bråk ändå uppstår

Att plötsligt ha mycket tid med varandra kan nöta på alla relationer men var inte rädd för det. Då finns ju tid att tala om det och reda ut saker som man kanske inte talat om tidigare därför att jobb och barn tar upp all tid i vardagen.

Läs också: 10 saker att ha koll på om du dejtar en bonde

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen