Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 13 mars 2019

Så kan förändringar i hjärnan leda till brustet hjärta

Brustet hjärta är ett medicinskt tillstånd som kan leda till döden. Nu har forskarna sett att förändringar i hjärnan kan ligga bakom.

 Sjukdomstillståndet brustet hjärta kan bero på förändringar i hjärnan.
Sjukdomstillståndet brustet hjärta kan bero på förändringar i hjärnan. FOTO: istock

Visst kan det kännas som om hjärtat brister om hjärtevännen har lämnat dig. Men faktum är att det inte bara behöver vara en känsla. Det kan nämligen röra sig om ett högst verkligt medicinskt tillstånd. Det kallas Takotsubo och innebär att hjärtmuskeln har ändrat form och liknar en japansk bläckfisk, där av namnet.

Denna förändring kan ge symtom som liknar hjärtinfarkt och är också lika dödligt. Orsaken tros vara kraftig sorg eller stress.

Läs också: Detta behöver du veta om brustet hjärta

Förändringar i hjärnan

Detta är känt sedan tidigare. Men nu har forskningen tagit ännu ett kliv och försöker förklara hur sorg och stress kan påverka hjärtmuskeln. Och här har en studie vid University Hospital Zürich gjort intressanta upptäckter, rapporterar SVT.

Studien visar att patienter med diagnosen brustet hjärta (Takotsubo) också hade förändringar i hjärnan. I denna patientgrupp var kommunikationen mellan de delar av hjärnan som har koll på känslor och personlighet och andning och hjärtrytm rejält nedsatt.

Problem med kommunikationen

Utifrån denna upptäckt, skriver SVT, tror nu forskarna att tillståndet brustet hjärta beror på problem med kommunikationen mellan hjärnan och hjärtat.

Inåtvända personer drabbas

Elmir Omerovic, professor i kardiologi vid Göteborgs universitet, säger till SVT att det framför allt är inåtvända personer som drabbas av brustet hjärta. Och det den nya studien visar är alltså att det just är de delar av hjärnan som styr känslor och personlighet som är inblandade vid tillståndet brustet hjärta.

Läs också: Negativa känslor kan leda till brustet hjärta

Långvarig stress

I riskzonen för att insjukna ligger också personer som länge har lidit av stress och sedan råkar ut för något som får bägaren att rinna över, menar Elmir Omerovic.

Forskningen går vidare

Det han nu vill att forskningen går vidare med är att bekräfta att förändringarna i hjärnan sker innan förändringarna i hjärtat. Detta skulle kunna leda till nya och effektivare behandlingar.

Källor: SVT. Studien publicerades i European Heart Journal.

Läs också: Ulla drabbades av brustet hjärta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen