Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 september 2017

Så kan promenader rädda minnet – du kan börja direkt!

Det är aldrig för sent att börja träna och det ger effekt även på åldern höst. Ny svensk forskning ger hopp!

 Det är aldrig för sent att börja träna.
Det är aldrig för sent att börja träna. FOTO: Istock

Ju bättre kondition desto bättre minne. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet som forskningn.se rapporterar om. Avhandlingen beskriver det positiva som händer med minnet hos äldre personer när de konditionstränar.

Det hela handlar om att konditionsträning ger en förbättrad syreupptagningsförmåga. Denna i sin tur påverkar vårt dopaminsystem som har visat sig ha en nyckelfunktion när det gäller minnet och andra kognitiva förmågor.

Läs också: 10 oväntade hälsoeffekter med att promenera

Tydliga resultat

I undersökningen, som ligger till grund för avhandlingen, fick otränade personer mellan 64 och 78 år utföra så kallad aerobisk träning, snabb gång, löpning och cykling, tre dagar i veckan.

Efter ett halvår undersöktes deltagarnas kognitiva förmågor och resultatet var tydligt. De som tränade aerobiskt hade en större förbättring av sina hjärnfunktioner än personerna i en kontrollgrupp som bara tränade balans och styrka, inte kondition.

– Det här är första gången man kunnat påvisa sambandet mellan syreupptagningsförmåga och dopaminsystemet hos friska äldre människor. Våra data pekar just på att aerobisk träning och en god kondition kan påverka det mycket viktiga dopaminsystemet positivt, säger Lars Jonasson.

Läs också: 10 000 steg om dagen – så påverkas din kropp

Aldrig för sent

Studien visade även att en förbättrad syreupptagningsförmåga, oavsett typ av träning, ledde till en volymökning i hippocampus, en del av vår hjärna som är fullkomligt nödvändig för att vi ska kunna skapa nya minnen.

Det är alltså aldrig för sent att börja konditionsträna. Även om du börjar först sent i livet kan ditt minne förbättras.

Förmågan att minnas

Kognitiva funktioner är förmågan att ta in information, minnas och återge och bearbeta information. Det kan handla om att kunna dra slutsatser och lösa problem.

Läs också: 4 vanliga matvaror som kan rädda ditt minne

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen