Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 december 2016

Så lätt håller du dina nyårslöften – expertens 10 bästa tips!

Vad är egentligen hemligheten bakom de löften som verkligen håller? Psykologiska coachen Linnea Molander tipsar om de tio vanligaste skälen till att nyårslöftet spricker – och berättar om hur du lyckas!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Vad är egentligen hemligheten bakom de löften som verkligen håller? Psykologiska coachen Linnea Molander tipsar om de tio vanligaste skälen till att nyårslöftet spricker – och berättar om hur du lyckas!

1. Mål som inte inspirerar

För att de där löprundorna eller morgonmeditationen du lovat dig ska bli av behöver du veta klart och tydligt varför det är viktigt för dig. ”Det är mitt nyårslöfte” kommer tyvärr inte att kännas tillräckligt inspirerande om ett par månader.

Tips! Skapa en tydlig bild av hur stark och frisk du kommer att känna dig av löpningen eller hur relationen till dina barn stärks av att du är lugn och närvarande som motiverar dig att fortsätta.

2. Letar -toppresultat direkt

Ibland kommer en sovmorgon att locka mer än yogan du lovat dig själv och en take-away-latte slinker ner fast du egentligen slutat dricka kaffe. Och det är helt okej för det tar alltid en stund för nya vanor att sätta sig.

Tips! Se det som en naturlig del av förändringen och skippa det dåliga samvetet.

3. För stort mål

Sikta gärna högt men se till att ha många mindre delmål på vägen. Om du vill bli miljonär kan delmålen handla om att byta till ett billigare elbolag, spara ihop 5 000 kronor och att börja investera 5 procent av lönen.

Tips! Varje gång du når ett delmål får motivationen en boost så ju fler delmål, desto bättre!

4. För litet mål

Om det inte var lika spännande som du hade hoppats att ta morgonpromenader eller gå den där drejkursen kommer din motivation att sjunka som en sten.

Tips! Det är dags att höja ribban, vara kreativ och hitta ett nyårslöfte som får dig att tagga till ordentligt. Skulle det kännas mer utmanande att ta dykcertifikat, gå en kurs i vinprovning eller ta gult bälte i karate?

5. Opersonligt

Det är nyårslöftet som ska passa dig, inte tvärtom! Funkar det inte att meditera varje morgon eller om det visar sig att det inte passar dig alls att plugga spanska – prova att meditera två kvällar i veckan i stället och byt språk eller lärare.

Tips! Våga vara flexibel och ändra tills det funkar.

6. Resultatfixering

Tänker du bara på vad du vill uppnå kommer du att känna dig nöjd först när du når målet någon gång i framtiden.

Tips! Sätt upp handlingsmål så kan du känna dig nöjd varje dag med att du håller ditt nyårslöfte. Byt exempelvis ut ”jag ska gå ner 6 kilo” mot ”sockerfria vardagar och tre promenader i veckan”. Det kommer att öka din motivation massor – och resultatet kommer på köpet!

7. Allt eller – inget-tänk

Var snäll mot dig själv. En vanlig fälla är att tro att om det inte blir perfekt från början är det ingen mening alls. Men ett snedsteg innebär absolut inte att det är kört.

Tips! Framgångsrik blir den som klarar att resa sig flest gånger – inte den som aldrig faller.

8. Orealistiska förväntningar

Hoppas du att en högre lön eller smalare kropp ska göra dig lycklig och det visar sig att det inte alls var vägen till lycka kommer motivationen att avta. Fundera på vad du egentligen vill uppnå med ditt nyårslöfte. Det är inget fel att önska sig en högre lön eller en tightare kropp men om målet är att bli lycklig kommer det inte att fungera.

Tips! Acceptera att ibland får man precis vad man önskar sig – varken mer eller mindre – så se till att ditt nyårslöfte ger dig det du vill ha.

9. Ensamhet

Vi lever i ett individualiserat samhälle där det är lätt att tro att man behöver klara allting själv men det finns massor av stöd att få!

Tips! Ring dina vänner och föreslå en gemensam promenadgrupp, gå på kurs och lär dig att meditera ihop med andra eller hitta peppande Facebookgrupper och internetforum där du kan få stöd och uppmuntran av andra som också vill springa sitt första lopp.

10. Lågt självförtroende

Ju mer du vet om dina tidigare framgångar, desto bättre förberedd är du på nya utmaningar!

Tips! Påminn dig om vad du klarar genom att skriva en lista över allt du klarat hittills i livet, som att uppfostra dina barn, ta körkort eller ta dig igenom en kris. Titta ofta på listan och var stolt över dig själv!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen