Så lindrar du pollenplågan
Näsan rinner, ögonen kliar och du nyser i ett. Pollenallergi är ett gissel för många men det finns lindring att få. Här är allergiexperternas bästa tips.
Pollenallergi blir allt vanligare och drabbar nästan var fjärde svensk. De senaste åren har pollensäsongen också blivit längre. I södra Sverige kan allergiker numera börja känna av hasselpollen redan i december.
Pollen två veckor tidigare
Variationer förekommer förstås från år till år men generellt börjar de tidiga växterna blomma ungefär två veckor tidigare i dag än för 20 år sedan. Det handlar om träd som björk och al men också om hassel.
– Sedan sekelskiftet har vi haft hassel som blommar före nyår. Mig veterligen har det inte hänt under 1900-talet, säger Åslög Dahl, forskare och ansvarig för pollenlaboratoriet i Göteborg.
Läs också: Pollenallergi eller förkylning? Lär dig skillnaden!
Gräs vaknar redan i april
Sommarväxterna har inte påverkats lika mycket eftersom de styrs mer av dagslängd än av temperatur. Men enligt Åslög Dahl vaknar till exempel olika grässorter och gråbo numera också tidigare.
– De första gräsen brukade komma i maj men nu kommer de redan i april.
Pollenallergi börjar tidigt
De flesta pollenallergiker får sina första besvär redan som barn eller tonåringar. Vanliga, lättare symtom är att man nyser, får rinnsnuva och att det kliar i ögon, svalg och näsa. Man kan också få lätt huvudvärk och känna trötthet. I de fallen hjälper antihistaminer som finns receptfritt på apotek.
Vågar inte gå ut
– Men en del mår så dåligt att de knappt vågar gå ut under pollensäsongen, säger Marianne Jarl på Astma och allergiförbundet.
Det kan kännas ungefär som en svår influensa, berättar hon. Somliga får även astma och känner extrem trötthet.
– Om de receptfria läkemedlen inte hjälper ska man gå till läkare, säger Marianne Jarl.
Här delar hon med sig av bästa experttipsen.
9 knep som lindrar pollenallergi
1. Håll dig inomhus så mycket som möjligt under dagen de dagar då pollenhalterna är som högst.
2. Undvik att vädra och häng inte tvätt på tork utomhus.
3. Skölj håret och byt kläder när du kommer hem, annars tar du med dig pollen in och till sängen.
4. Om du har hund eller katt, borsta och skölj av dem när de varit ute eftersom det fastnar mycket pollen i pälsen.
5. Motionera på morgonen då pollenhalterna är som lägst. De flesta växter ”stänger” sig lite på natten och släpper då inte ifrån sig lika mycket pollen.Läs också: Så behandlar du pollenallergin
6. Om möjligt, undvik hårt trafikerade områden med höga partikelhalter. Partiklarna kan förvärra allergisymtomen.
7. Särskilt gräspollen spricker vid kontakt med vatten, till exempel i form av regn, och då frigörs en massa allergiframkallande proteiner. När det väl torkar upp efter regnet – och om det dessutom blåser – sprids de små partiklarna och kan förvärra allergisymtom. Om möjligt kan det därför vara bra att hålla sig inomhus då.
8. Skölj näsan med vatten före sänggåendet, då spolas det pollen som fångats i slemhinna och näshår bort.
9. Rök inte! Om du röker kan din pollenallergi förvärras.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.