Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 9 januari 2019

Forskarna rekommenderar ett ägg om dagen

Ny forskning från Finland visar en tydlig koppling mellan att äta ägg och en minskad risk för att drabbas av diabetes.

 Ägg innehåller nästan alla näringsämnen din kropp behöver. Dessutom minskar ett ägg om dagen risken att drabbas av diabetes.
Ägg innehåller nästan alla näringsämnen din kropp behöver. Dessutom minskar ett ägg om dagen risken att drabbas av diabetes. FOTO: istock

Ägg innehåller nästan alla näringsämnen din kropp behöver. Det enda som saknas är C-vitaminer och kolhydrater. Ett riktigt superlivsmedel alltså.

Läs också: Kokta ägg – så länge ska du koka för löskokt, mjukkokt och hårdkokt

Ett ägg om dagen

Detta är känt sedan tidigare. Liksom att risken för att drabbas av typ 2-diabetes kan minska om man äter ett ägg om dagen, enligt ett forskningsteam vid Östra Finlands universitet.

Ny upptäckt

Det nya är att finska forskare nu har tagit ytterligare ett steg i forskning och upptäckt vad det är som gör att just ägg kan motverka typ 2-diabetes.

Fetter i blodet

Det hela handlar om särskilda så kallade lipidföreningar, fetter, i blodet, som är kopplade till minskad risk för diabetes, rapporterar Yle. Det den nya studien visar är att de män som åt ett ägg om dagen hade just dessa lipider i blodet. Forskarna tror att det är en bidragande orsak till att de också har sluppit diabetes.

Källor: Yle, Östra Finlands universitet, Svenska ägg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen