Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 november 2018

Så många tankar tänker du – och det innehåller de

Visste du att du tänker upp till 70 000 tankar om dagen och att endast 10 procent av dem är nya? Detta innehåller dina tankar och så styr du dem.

 Det kan kännas som att tankarna äter upp oss. Detta innehåller dina dagliga tankar.
Det kan kännas som att tankarna äter upp oss. Detta innehåller dina dagliga tankar. FOTO: Istock

Vissa dagar kan det kännas som att tankarna fullkomligt slukar dig – för att inte tala om vissa nätter. Och så är det kanske också.

Exakt hur många tankar du tänker per dag råder det delade meningar om. Uppskattningarna rör sig på en skala från 12 000 till 70 000 stycken.

Forskare menar att endast 1 av 10 tankar är nya för dagen. Det mesta som snurrar i huvudet på dig är alltså sådant som du grubblat på tidigare.

Läs också: Det är vargtimmen och därför vaknar du alltid samma tid

Det är en tanke

Så vad är då en tanke? I en intervju med P4 Sörmland beskriver Henrik Jörntell, docent i neurofysiologi vid Lunds universitet, tankar som ”ett försök från hjärnan att försöka förutspå sin omgivning.”

Våra tidigaste tankar tänker vi redan som nyfödda då vi försöker förstå hur kroppens motorik fungerar. När vi blir äldre börjar vi fundera på hur kroppen fungerar tillsammans med den fysiska omgivningen (genom att krypa, gå, klättra på stolar) och när det satt sig börjar vi tänka på sociala samspel.

Vi kan fokusera i tre sekunder

Psykologen Daniel Kahneman som skrivit böcker om tankars kraft har en teori om att vi bara förmår uppfatta tre sekunder som nutid.

En tanke hålls alltså färsk i huvudet i tre sekunder innan den byts ut mot en annan. Allt annat är antingen dåtid eller framtid. Självklart kan vi återvända till den första tanken igen, men vi studsar ständigt bort från ämnet.

Det innehåller tankar

I en studie från 2011 försökte forskare vid Ohio State University bena ut vad våra dagliga tankar innehåller.

Knappt 200 personer mellan 18 och 25 år fick registrera hur ofta de tänkte på mat, sömn och sex. De gjorde så genom att bära med sig mätinstrument och trycka på knappar så fort de blev medvetna om tankarna.

Studiens män visade sig tänka på sex i genomsnitt 18 gånger per dag, motsvarande siffra för kvinnor var cirka 10. Den man i studien som registrerade flest sexuella tankar hade 388 stycken, en cirka varannan vaken minut.

Män tänker mer på mat

Studien visade att männen tänker lika mycket på sex som på mat. För kvinnor uppstod tankar på mat, till exempel hungerskänslor, inköpslistor och vad de ska äta, i snitt 15 gånger per dag.

När det kom till sömn ombads deltagarna registrera tankar på till exempel drömmar, sovande, att gå och lägga sig eller behöva vila.

Männen hade i snitt 11 sådana tankar per dag, kvinnorna 8,5 stycken.

Läs också: Så påverkas du av drömmar

Så ändrar du dina tankar

Om du känner att många av dina tankar påverkar dig negativt finns det anledning att försöka vända dem till någonting positivt. Här är några råd:

Utgå från att du kommer lyckas

Har du redan på förhand tankar om att ett nytt projekt eller åtagande kommer att misslyckas, tänk tvärtom.

Förutsätt att det kommer gå bra för dig. Om det mot förmodan inte blir som du tänkt dig, ta tag i det då.

Lita inte blint på negativa känslor

Känslor är tillfälliga och inga kroniska tillstånd. Om du till exempel känner dig ledsen, öva på att se det just så – som en tillfällig känsla.

Psykologer rekommenderar att vi sätter ord på våra känslor. Är du arg, säg det högt. Det skapar en distans till känslan och du lär dig att känna igen den utan att identifiera dig med den.

Ta inte på dig onödigt ansvar

Känner du att det är ditt fel att partnern är grinig eller chefen besviken? Faktum är att majoriteten av andras känslor och humör beror på helt andra saker. Du behöver inte känna att allt är ditt fel.

Nästa gång du tar på dig skulden, fråga personen i fråga om det verkligen är ditt fel att de mår dåligt eller om någonting annat har påverkat deras dag.

Källor: SVT vetenskap, P4 Sörmland, Hälsoliv

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen