Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 mars 2017

Så maxar du kraften i gurkmejan - 3 bra tips!

Gurkmeja är en bevisat kraftfull läkekrydda! Men det verksamma ämnet behöver lite hjälp för att tas upp i kroppen!

FOTO: Istock

Det är kurkumin, det illgula färgämnet i gurkmeja, som har de potenta läkekrafterna. Men det har ganska låg biotillgänglighet, alltså upptag av ämnet i kroppen. Men det finns smarta sätt att öka kroppens upptag av ”superämnet”!

3 sätt att maxa gurkmejans läkekrafter

1 Svartpeppar

Färskmalen svartpeppar gör att kurkuminet i gurkmeja blir biotillgängligt, det vill säga kan tas upp av kroppen överhuvudtaget. Det är ämnet piperin som har den effekten visar studier på både människor och råttor, bland annat denna.

2. Fett

Inte lika starkt underbyggt med studier  som svartpeppar, men viss forskning pekar på att gurkmejans kurkumin lättare tas upp i kroppen om det intas tillsammans med lite fett. Orsaken är att kurkuminet är fettlösligt.

3. Upphettning

Att sjuda gurkmejan i max 10 minuter kan lösa ut kurkuminet och öka upptaget visar en amerikansk studie. Ett alternativ är att blanda gurkmeja i en kopp te eller lite hett vatten.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen