Så mycket fisk och skaldjur bör du äta per vecka
Får du i dig tillräckligt med fisk och skaldjur? Det får inte två av tre svenskar, visar en ny studie.
Fisk och skaldjur är nyttigt och en rik källa till livsviktiga näringsämnen som D-vitamin, jod, selen och omega 3-fettsyror.
13 kilo per år
Varje år äter vi cirka 13 kg fisk eller skaldjur per person och år i Sverige, vilket är en till två gånger per vecka. Vi äter mest av lax, sill, torsk och räkor.
2 av 3 svenskar når därmed inte upp till Livsmedelsverkets näringsrekommendation om att äta fisk och skaldjur minst 2-3 gånger i veckan, både fet och mager fisk, visar en ny studie från forskningsinstitutet Rise.
Läs också: Sill är bra för hjärnan
Larm om miljögifter
En orsak kan vara de många larmen om miljögifter, som kvicksilver och PCB, i vissa fisksorter.
Men det gäller i princip bara vildfångad lax, öring och strömming från Östersjön inklusive dess älvar. Samt vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern och röding från Vättern. Även fisk från små insjöar kan innehålla kvicksilver, till exempel abborre, gös och gädda.
Säker att äta
Mycket av den fisk som säljs i svenska matvarubutiker är säker att äta – och väldigt nyttig. Se listorna från Livsmedelsmedelsverket här nedanför!
Läs också: 5 naturliga källor till omega 3
Fisk och skaldjur som du kan äta ofta:
- All odlad fisk
- Alaska pollock
- Ansjovis
- Blåmusslor
- Fiskbullar, fiskpinnar
- Flundra
- Hoki
- Hummer
- Kolja
- Krabba (det vita köttet)
- Kräftor
- Kummel
- Lax, odlad
- Lutfisk
- Makrill
- Pangasiusmal
- Pilgrimsmusslor
- Räkor
- Rödspätta
- Sardiner
- Sej
- Sik (ej från Vänern och Vättern)
- Sill, även inlagd
- Tilapia
- Tonfisk, konserv
- Torsk
* Källa Livsmedelsverket (Listan är inte fullständig, det finns många fler sorter som går bra att äta).
Fisk du ska äta mer sällan av:
(Max 2-3 gånger per för kvinnor i fertil ålder, gravida och ammande, plus barn, övriga vuxna högst en gång per vecka)
Kan innehålla kvicksilver:
- Abborre
- Gädda
- Gös
- Haj
- Lake
- Rocka
- Svärdfisk
- Stor hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus)
- Tonfisk, färsk eller fryst
Kan innehålla dioxin och PCB:
- Strömming/sill från Östersjön, även surströmming
- Lax* och öring*, vildfångad från Östersjön och älvarna, Vänern och Vättern
- Röding*, vildfångad från Vättern
Källa: Livsmedelsverket
Läs också: Fiskestopp för Östersjötorsken
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.