Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 januari 2019

Färska eller frysta grönsaker? Här är nyttigaste valet

Grönsaker är nyttigt, det vet de allra flesta. Men hur nyttiga är egentligen frysta grönsaker i förhållande till färska? Svaret är oväntat!

 När grönsakerna lagras går en del av näringen till spillo. Men det finns metoder som gör spillet minimalt.
När grönsakerna lagras går en del av näringen till spillo. Men det finns metoder som gör spillet minimalt. FOTO: Istock

Ibland är det inte riktigt som man tror. För visste du att frysta grönsaker ofta är ett nyttigare val i butiken än färska?

Det visar bland annat en amerikansk studie (obs: extern länk) där näringsvärdet i frysta bär och grönsaker analyserades under två år.

Frysta grönsaker nyttigast

Det forskarna kom fram till var att de undersökta livsmedlen – broccoli, blomkål, majs, gröna bönor, gröna ärtor, spenat, blåbär och jordgubbar – innehöll lika mycket näring oavsett om de var färska eller frysta. I vissa fall visade sig fryst till och med vara överlägset färskt när det gällde vitamininnehåll.

Nyskördat allra bäst

Allra bäst för hälsan vore om vi kunde äta helt nyskördat året runt, för då är näringen på topp.

Direkt efter skörd sätter nämligen enzymer, syre och mikroorganismer i gång en effektiv nedbrytningsprocess som försämrar både smak och näringsvärde.

Läs också: Kokta, stekta eller råa – så maxar du nyttigheterna i grönsakerna

Lagras länge

Men eftersom säsongen för nyskördat är kort så får vi under vinterhalvåret hålla till godo med grönsaker som har skördats för länga sedan. Det som då står till buds är färska som har lagrats länge samt djupfrysta.

Läs också: Så ska du äta spenat

Fryses in direkt

Och här har alltså de frysta alternativen visat sig ha vissa näringsfördelar.

Det hänger ihop med modern frysteknik. Industrifrusna grönsaker upphettas direkt efter skörd så att de nedbrytande enzymerna dödas. Därefter fryses de omedelbart. På så vis förstörs näringsvärdet endast marginellt.

Detta gör de frysta grönsakerna till ett riktigt bra och ibland bättre alternativ till färska som ju försämras för varje dag som går. Det menar även Ingegerd Sjöholm som är docent i livsmedelsteknik på Lunds Universitet.

– Inte ens på sommaren kan man få tag på så nyskördade gröna ärter att de kan mäta sig i smak och näring med svenska djupfrysta gröna ärter, säger hon till Råd och rön.

Alla grönsaker är bra

Därmed inte sagt att du ska skippa de färska grönsakerna. Alla grönsaker är bra för din hälsa och ju mer du äter desto bättre är det. Livsmedelverket rekommenderar 500 gram om dagen, och för att lyckas med det så gäller det att sätta i sig frukt, bär och grönt i alla möjliga former.

Läs också: Så får du få i dig 500 gram grönsaker per dagKällor: Livsmedelsverket, Råd och rön

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen