Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 januari 2018

Så överlever du under oxveckorna

Oxveckorna är den tunga och sega perioden mellan mitten av januari till slutet av februari, innan det ljusnar. Det finns mycket man kan göra för att lätta upp livet!

FOTO: Istock

För många är det årets tyngsta tid, oxveckorna, tiden mellan trettonhelgen och fettisdagen. Julen är över, mörkret ligger kvar, jobbet börjar och våren är inte i sikte. Inte ens några röda dagar som räddningsplanka.

Läs också: Halka – vinterns värsta skräckupplevelse

Slita som oxen

Oxveckorna gör verkligen skäl för sitt namn: det är midvinter och man får slita som en oxe, men det kan också tolkas bokstavligt, såsom att man förr i tiden fick plöja med en oxe.

En annan möjlig härstamning av ordet är ordet ok. Men enligt forskaren, författaren och journalisten Christina Mattsson härstammar ordet oxveckor just från ordet oxe.

Utan några helger

Ur dagens perspektiv handlar begreppet oxveckor om många veckor i rad utan röda dagar, där det är mörkt och kallt. Även om namnet oxveckor även har använts för liknande perioder under slutet av sommarhalvåret, som kan upplevas som är sega och tunga och utan någon helg.

Ofta talade tidigare man om oxveckor mellan midsommar och skördefesten Mickelsmäss och Allhelgona, men dagens långa och allt mer utdragna sommarsemestrar anses ha lättat upp den perioden.

Läs också: Lavinkunskap hett ämne bland snöskoterförare

Mycket att göra

Det finns dock mycket man kan göra för att lätta upp vinterns oxveckor. Här är några tips:

Tillåt dig att gå på sparlåga

Om det nu är så tungt, varför inte utnyttja det och vila dig igenom den här perioden? Man blir tröttare av kylan och mörkret och behöver vila mer. Minska aktiviteterna. Snart ljusnar det och då kommer aktiviteterna igång. Fokusera energin på det som är viktigt i vardagen.

Acceptera mörkret

Mörkret blir inte lättare för att man ogillar det. Liksom när novembermörkret faller finns det mycket man kan göra för göra vintermörkret trivsamt. Se fram emot ljuset. Det går visserligen extremt långsamt så här års, men när det väl börja ljusna på allvar går det otroligt fort.

Skapa så mycket ljus som möjligt

Man behöver inga speciallampor för ljusterapi för att få upp ljusnivåerna, men att söka hjälp för att få sådan terapi kan vara värt besväret. Tänk bara på att spara el och släck i de rum där det inte finns folk.

Läs också: Hund och kall bil – ingen bra kombination

Vistas ute i dagsljuset

Dagarna är korta, men dagsljus finns faktiskt. Även om du jobbar: ta en kort promenad på morgonen i gryningen, en längre vid lunch och en kort i skymningen.

Iaktta dig själv

Känns det tungt och jobbigt, eller är det ännu värre? Hela kroppen anpassar sig till mörkret, och det påverkar bland annat signalsubstanserna i hjärnan. Men om det på allvar känns tungt att klara av vardagliga aktiviteter och arbete så kan det vara dags att söka hjälp. Risken är större att drabbas av årstidsbunden depression.

Läs också: Så kör du halksäkert – 5 tips från en rallyförare

Lev lyxhälsosamt

Ät saker som är bra för humöret, som kaffe, kakao och bananer. Kanske några vita helger efter jul. Vårvintern är den perfekta tiden att sätta bra vanor inför den ljusare årstiden. Men det är inget läge att hårdfasta när det är mörkt och kallt.

Utnyttja helgerna

Dels handlar det om att vistas ute för att få ljus, men också att faktiskt få vila och återhämtning under helgerna.

Planera för kommande ledigheter

Bara att planera ledigheterna kan skapa en känsla av tillförsikt. Se även fram mot kommande långhelger, och börja planera ledigheten för kommande jul och nyår. För den som jobbar innehåller våren några helger med extra lediga dagar. Som till exempel vid påsk – och kring Kristi himmelfärdshelgen kan man passa på att ta en extra ledig dag för att få en längre helg. Inte roligt för arbetsgivare, men desto bättre för arbetstagarna.

Läs också: 200 ord för snö – lär dig samernas rika språk för snöns olika varianter

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen