Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 december 2018

Därför blir du sötsugen – och det gör sockret med kroppen

Halva Sveriges vuxna befolkning är överviktig, och flera olika sjukdomar ökar hela tiden. Enligt många forskare kan det bero på att vi äter socker i för stora mängder. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

 Socker är beroendeframkallande men vad händer egentligen med måendet när man äter mycket sött?
Socker är beroendeframkallande men vad händer egentligen med måendet när man äter mycket sött? FOTO: Istock

De flesta vet att för mycket socker är onyttigt, ändå äter vi fortfarande massor av godis och dricker litervis med läsk. Att det är svårt att låta bli beror till stor del på att när vi äter socker så utsöndras lyckohormonerna endorfin och dopamin. Klart man vill ha mer!

Men vad händer egentligen i kroppen när man äter socker?

Hjärnan trubbas av

Eftersom hjärnan är bra på att lära sig nya vanor och ovanor – speciellt om dessa även ger en stimulans i form av endorfin och dopamin – så är det väldigt enkelt att snabbt dämpa suget med godis, kaffebröd eller läsk. Och precis som med andra droger så blir belöningssystemet allt mer avtrubbat ju mer socker som intas, och därför behövs mer socker för att ge sockerkicken man fick i början.

Socker leder till sjukdomar

Sockret tros ligga bakom bland annat bukfetma och typ 2-diabetes. Idag beräknas 450 000 personer ha typ 2-diabetes, enligt Kostfonden.

För mycket sötsaker kan i längden också leda till så kallad fettlever och även metabolt syndrom, som kan drabba personer oavsett kroppskonstruktion. Det uppkommer då musklerna blivit förfettade och reagerar sämre på insulin. Ämnesomsättningen påverkas negativt och risken för hjärt-kärlsjukdomar, demens och cancer ökar.

Om man minskar på sockret kan fettet i lever och muskler minska snabbt, anser kostexperter. Det ändrade beteendet och det minskade sockerintaget leder till att kroppen behöver mindre socker för att känna söt smak.

Socker kan göra dig deprimerad

Många undersökningar visar att du riskerar att bli deprimerad när du äter för mycket socker. Ångesten kan öka, stressen likaså och vissa forskare hävdar till och med att sockret kan öka förekomsten av tvångstankar, särskilt hos män.

Socker kan leda till näringsbrist

Socker innehåller tomma kalorier och mättnaden är därför inte så långvarig. Sockret tros också hämma näringsupptaget av annan mat och därmed kan för mycket socker leda till näringsbrist.

Socker gör dig irriterad

Sockerintaget gör att blodsockernivån åker berg-och-dal-bana och det är inte roligt för humöret. Du blir trött, du blir irriterad och det gör att du vill ha mer socker.

Läs också: Här är de värsta produkterna med ”dolt” socker

Hur mycket socker äter vi?

Många tycker att de inte äter så mycket sött men då socker finns i olika varianter i de flesta av våra livsmedel så får du i dig mer än du tror. Därför är det lättare sagt än gjort att minska på sockret.

Den årliga sockerförbrukningen ligger sedan 1960-talet på runt 40 kg per person. Däremot började konsumtionen av läsk öka i mitten av 1990-talet, och idag dricker vi runt 65 liter läsk per person och år enligt Sveriges Bryggerier.

Källor: Iform.se, ICA.se, Livsmedelsverket

Läs också: Socker är som kokain för hjärnan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen