Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 juni 2018

Så planerar du semestern – 4 enkla steg

Skippa alla måsten och borden i sommar. Tänk så här i stället så blir semestern både lugnare och skönare, tipsar modern lyckoforskning.

 En enkel strategi kan få dig att sänka axlarna och njuta av semestern – fullt ut!
En enkel strategi kan få dig att sänka axlarna och njuta av semestern – fullt ut!

Ta hjälp av den moderna lyckoforskningen och hitta vägen till ett skönt semesterlugn. Linnea Molander, som är expert på positiv psykologi och lyckoforskning, delar med sig av bra knep.

 Känns semestern mest som en lång slitning mellan sådant du vill, borde och måste? Lär dig säga nej, tipsar Linnea Molander arbetar med positiv psykologi och lyckoforskning.
Känns semestern mest som en lång slitning mellan sådant du vill, borde och måste? Lär dig säga nej, tipsar Linnea Molander arbetar med positiv psykologi och lyckoforskning. FOTO: Miri Lindberg

Börja med det här:

Tänk realistisk!

På semestern är det lätt att tänka att man har all tid i världen. Men om du sätter dig med kalendern och räknar timmarna och dagarna kanske semesterdrömmarna inte är realistiska. Och hur mycket orkar du egentligen med?

Läs också: 10 steg till ett lyckligare liv – det funkar faktiskt!

Gör så här – steg för steg

1. Planera vettigt

Sätt dig med kalendern och räkna dagar och pussla lite. Det går inte ut på att klämma in så mycket som möjligt, utan att må så bra som möjligt. Involvera resten av familjen i planeringsarbetet.

2. Prioritera

Fundera på vad som är viktigt för dig och din familj? Gör en lista tillsammans med familjemedlemmarna på önskemål. Gör sedan en ny kortare lista i prioriteringsordning.

Läs också: Därför ska du lata dig på semestern

3. Tänk lite mindre

Att få vara tillsammans kan ofta var det allra viktigaste och det finns troligtvis en massa roligt att upptäcka runt husknuten. Tänk på att det inte alltid är de största äventyren som blir de bästa upplevelserna.

Så glöm inte småsaker som kan var svåra att hinna med att göra tillsammans i vardagen: Picknick, pyssla, baka bullar, spela sällskapsspel, mysig filmkväll (perfekt när regnet strilar!), eller en spännande cykeltur.

Läs också: Så målar du mandala på sten

4. Säg nej!

Tänk på att det är okej – och nödvändigt – att säga nej till vissa saker för att kunna säga ja till annat. Ingen blir glad av att du säger ja till allt och blir stressad och irriterad på köpet.

Läs också: 13 fantastiska semestertips väntar runt knuten – alla är gratis

Ta med dig i höst

De här tankegångarna kan vara bra att ha med sig även efter semestern. Här är tre bra tips:

• Ditt vardagspussel kan inte innehålla hur många bitar som helst. Du kan inte jobba heltid, hämta barnen tidigt, ha en timmes resväg till jobbet, träna fem dagar i veckan och satsa på den där roliga kursen.

• Gör en vettig plan från början så slipper du bli besviken och känna dig otillräcklig. Tänk på att du inte säger nej till saker för alltid bara för att de inte funkar just nu. Kanske har du bättre utrymme nästa vecka, månad eller år.

Läs också: 5 säkra vägar till en lugn och skön semester

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen