Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 december 2018

Så ramlar du på rätt sätt

Över 1 000 personer dör varje år till följd av fallolyckor. Men många skador hade kunnat undvikas – om vi bara lärde oss att ramla på rätt sätt. Judoinstruktören Magnus Cederblad lär oss att falla rätt – och visar ett par övningar du kan göra hemma!

Fallolyckor har enligt Socialstyrelsen fyra gånger högre dödlig utgång än trafikolyckor, vilket gör det till den vanligaste orsaken till dödsolyckor i Sverige. Fallolyckorna kostar samhället ungefär 25 miljarder kronor årligen.

Hur du landar viktigt

 En stor efterfrågan, främst från äldre, har lett till att judoinstruktören Magnus Cederblad nu har startat kurser i fallteknik.
En stor efterfrågan, främst från äldre, har lett till att judoinstruktören Magnus Cederblad nu har startat kurser i fallteknik. FOTO: Frida Jareteg

De allra flesta är 65 år och äldre, men sanningen är ju att alla kan drabbas.

– Det är inte fallet som dödar, det är landningen. Genom träning skulle vi kunna dra ner antalet olycksfall, säger Magnus Cederblad, flerfaldig Europamästare i jujutsu och grundare av Suginoharyu Judo & Jujutsu Dojo i Stockholm.

På dojon har Magnus Cederblad nyligen börjat med kurser i fallteknik – något som har efterlysts främst av äldre.

– När man är äldre blir skelettet skörare, balansen och reaktionsförmågan försämras. Alla kan delta i kursen men det är primärt äldre som känner oro för att halka.

Läs också: Akut halkhjälp du redan har hemma

Rätt fallteknik som reflex

God fysik, balans och teknik är förutsättningar för att klara ett fall. Men det krävs mycket övning för att få in falltekniken som en reflex.

– Säg att vi halkar på en fläck, då sträcker vi automatiskt på kroppen och lutar huvudet bakåt för att balansera upp. Men man ska göra det motsatta: Runda kroppen, sätta sig på mjukdelarna och inte ta emot med händerna, säger Magnus Cederblad.

Läs också: En ordlista för dig som vill prata halka på allvar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen