Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 12 november 2015

Så rustar du din hud för vinter – 7 enkla steg

Dags att säga hejdå till stickande, kliande torrhet! Hudteraputen Annica Forsgren guidar steg för steg till skön, len vinterhy.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Så fort temperaturen börjar sjunka mot vintergrader säger huden ifrån. Det stramar, pirrar och fnasar. Växlingarna mellan kyliga vindar utomhus och torr, varm luft inomhus gör nämligen hyn känsligare och mer irriterad.

– I övergångarna mellan årstiderna upplever många att huden kommer i en formsvacka. Det kan yttra sig i allt från torrhet till finnar och plitor. När det blir kallare brukar det största problemet vara yttorrhet och torrhet, det vill säga brist på fukt och fett på huden, säger Annica Forsgren.

Här guidar Annica till  en skön och len vinterhy.

På vintern behöver vi en kraftigare hudkräm, säger Annica Forsgren.
På vintern behöver vi en kraftigare hudkräm, säger Annica Forsgren.

7 steg till mjuk hud hela vintern

1. Rengör. En välmående hud är en ren hud. Men tvätta aldrig med vanlig tvål! Den torkar ut huden ännu mer. Använd i stället gärna ett micellärt vatten som är milt mot huden men rengör effektivt.

2. pH-balansera. Återställ hudens pH-balans med essence water, en kombination av ansiktsvatten och serum. Det är mer behandlande än vanligt ansiktsvatten och ska klappas in i huden.

3. Boosta. För att få extra effekt av ditt serum och din hudkräm börja med en koncentrerad booster som både återfuktar och motverkar att huden tappar fukt.

4. Serum. Ett serum går djupare ner i hudlagren än en vanlig hudkräm. Har till uppgift att förbättra hudens kvalitet på djupet och förstärker också effekten av din övriga hudvård.

5. Dagkräm. Anpassa din kräm efter årstiden. Använd en rikligare kräm nu när det börjar bli kallare. Se också till att den innehåller UV-skydd. SPF är viktigt året om!

6. Nattkräm. Din nattkräm bör vara rikligt återfuktande. För extra effekt – byt ut den mot en nattverkande fuktmask två–tre gånger i veckan.

7. Ögonkräm. Huden runt ögonen är extra känslig. Satsa på en ögonkräm som ger intensiv fukt!

Två tips för knastertorra händer

1. Supeffektiv handinpackning. Perfekt på kvällen framför tv:n! Massera in en djupverkande olja, fyll en plasthandske (finns i vanliga matbutiker) med en fuktmask, trä den på handen och sätt en gummisnodd runt handleden. Låt verka 30 minuter. Ta bort plasten och massera in överflödet som får verka vidare under natten. Gör under för huden!

2. Kladdfritt. På dagen vill man gärna inte känna sig kladdig. Ett tips är att ta en rejäl klick av din favorithandkräm, massera in den, sätta på en tunn bomullshandske och sen på med dina vanliga vantar! Så får det verka medan du åker till jobbet. (Rekommenderas dock inte om du kör bil!)

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.


När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Följ Land på Facebook – nu över 16.000 följare

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen