Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 juni 2018

TBE eller borrelia – här är skillnaden

TBE och borrelia – bägge är sjukdomar som smittar via fästingbett. Men vilken är vilken? Här reder vi ut skillnaden.

 Fästingbett kan ge upphov till TBE och borrelia. Lär dig att skilja på sjukdomarna, de kräver nämligen helt olika behandlingar.
Fästingbett kan ge upphov till TBE och borrelia. Lär dig att skilja på sjukdomarna, de kräver nämligen helt olika behandlingar. FOTO: Istock

TBE och borrelia är två sjukdomar som bägge orsakas av fästingar. Det finns en del likheter mellan de bägge sjukdomarna vad gäller symptom men i övrigt är det två helt olika sjukdomar som ska behandlas på totalt olika sätt.

Detta är TBE

• TBE är en allvarlig virussjukdom som sprids via fästingar. Viruset kan orsaka inflammation i hjärnan och hjärnhinnorna.

• De allra flesta som blir smittade av TBE-virus får värk och feber och blir friska av sig själva efter några dagar.

Läs också: Vanliga symptom på TBE-infektion

• Upp till en tredjedel av de drabbade får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation som i vissa fall kan leda till funktionsnedsättningar för livet, bland annat rörelsehinder och svår hjärntrötthet.

• Förutom att vara försiktig när man rör sig i skog och mark är vaccin det enda sättet att skydda sig mot TBE. Vaccinet kan ges till både barn och vuxna. Det ger ett gott men inte hundraprocentigt skydd mot sjukdomen.

• TBE är en anmälningspliktig sjukdom. Det innebär att alla diagnosticerade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Läs också: TBE-vaccin – detta behöver du veta

Detta är borrelia

• Borrelia är en fästingburen infektionssjukdom som orsakas av bakterier.

• Det finns inget vaccin mot borrelia, men infektionen kan behandlas med antibiotika.

• Om borrelia inte behandlas med antibiotika kan infektionen i värsta fall sprida sig till nervsystem och leder.

• Symtomen vid borrelia kan likna dem vid TBE när det gäller trötthet och värk i leder, rygg och huvud. Det som annars karakteriserar borrelia är den stora runda hudrodnaden som uppstår efter en till fyra veckor efter fästingbettet.

• Borrelia är inte en anmälningspliktig sjukdom.

Källa: Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen