Så skippar du julstressen: 7 experttips för en rofylld december
Planera, börja i tid och fundera över vilka förväntningar du har. Effektivitetskonsulten Petra Brasks tipsar om de bästa genvägarna bort från julstressen.
Adventsfika, lussefirande, julbak, sillinläggning, julkalas, glöggmingel, storstädning, pynta, köpa klappar, slå in klappar, skriva rim… Och var ska vi fira? Och med vem?
Hjälp! Hur ska man bära sig åt för att inte förvandlas till en sönderstressad trasa när julen väl är här.
Lugn, här hjälper effektivitetskonsulten Petra Brasks dig bort från julstressen. Steg för steg:
7 enkla steg till en lugnare december
1. Skriv ner dina förväntningar
När vi får ner våra tankar på papper har vi mycket lättare att aktivera det logiska sinnet och se vad som är rimligt. Vi ställer nämligen orimliga krav på oss själva!
2. Gör en lista tillsammans med din familj
Vad är viktigast för er? Vilka behov har vi? Vad är det som ger den där speciella julkänslan? Är det en speciell rätt, ett visst pynt eller just den där julskivan?
3. Stäm av med dem du ska fira med
Be alla göra var sin lista med vad som är viktigast för dem.
4. Klargör era förväntningar och krav.
Det är sällan någon har så höga krav på dig som du själv har.
5. Vem gör vad?
En kan inte göra allting och alla tycker det är roligt att bidra. Barnen kommer att vara stolta när de kommer med sina köttbullar, även om de är oformliga.
6. Börja i tid!
När vi blir stressade och hamnar i tidsnöd försvinner julkänslan. Slå in dina julklappar direkt när du köpt dem. Fundera över vad som kan göras i förväg. Köttbullar? Julgodis? Janssons? Dukning?
7. Gör ett tidsschema för själva julafton
Bestäm i förväg när ni ska äta (före eller efter Kalle?!), när ni ska öppna julklapparna och när ni ska ta den där välbehövliga julpromenaden.
Sortera efter julens 3 stora områden
Julklappar i 5 steg
1. Fundera över vilka som ska ha julklappar. Är det bara barn under 18 år, eller ska ni köpa en julklapp till en vuxen ni lottat om? Gör en lista över vilka du ska ge julklappar.
2. Fundera över hur mycket dina klappar får kosta.
3. Be om önskelistor!
4. Vänta inte på att inspirationen ska slå till när du går omkring i köpcentrumet. Fundera innan! Var gärna proaktiv under året och kolla hemma hos folk vad de kan behöva. Anteckna också när du hör att någon saknar något.
5. Glöm inte nätet! Det kan spara en massa tid att slippa springa och trängas på stan.
Julmaten i 3 steg
1. Stäm av i god tid. Vilka ska äta? Vad förväntar de sig på julbordet? Allergier? Dieter? Vegetarianer? Veganer? Vilka kan hjälpa till? Vilka vill göra vilka rätter? Delegera och se till att alla får hjälpa till.
2. Gör en lista. Vad behöver handlas? Hur långt i förväg kan vi köpa det?
3. Börja i god tid och laga allt som går i förväg.
Julkänslan i 5 steg
1. Våga ifrågasätta! Vilka är det egentligen du vill fira jul med? Hur vill du fira? Vilka traditioner är viktiga för dig?
2. Tänk smart. Det är kanske inte på julafton ni ska diskutera om farmors arv blev rättvist fördelat eller hur Sveriges ekonomiska politik bedrivs om ni inte brukar vara överens.
3. Ta en julpromenad. Vi mår bra både av att röra på oss och få lite frisk luft.
4. Gör något för andra. Det kan ge en härlig julkänsla att tänka på de som inte har det lika gott.
5. Se till att inte varje minut är inbokad – varken före eller under julen. Det är inte det vi lägger under granen som är jul, utan att få lite återhämtning och hinna känna efter och njuta.
Läs också: Släpp städstressen – 7 enkla tips