Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 3 februari 2017

Så skyddar du dig mot 6 olika svampinfektioner

Jäst- och trådsvampar finns naturligt i och på kroppen. Ibland kan de orsaka infektioner, särskilt i hud och naglar. Så här gör du för att skydda dig.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Svampinfektion, det låter inte så trevligt och är det inte heller. Möjligen kan det vara till tröst att svampinfektioner oftast är ofarliga och går att behandla. En del av dem, men inte alla, kan även förebyggas.

Fotsvamp är faktiskt en av våra allra vanligaste infektioner, ganska tätt följd av nagelsvamp. De flesta kvinnor får också underlivsinfektion på grund av svamp åtminstone någon gång i livet.

Olika symptom

Hudinfektioner som beror på svamp är även de vanliga . Svamp i hårbottnen är ofta boven i dramat vid mjäll. Och så har vi förstås svampinfektioner i munhålan och på tungan!
Kort sagt, svampen kan invadera det mesta på kroppen. Men det är långtifrån alltid solklart att det handlar om just svamp. Symtomen varierar mycket och kan dessutom likna dem vid en rad andra sjukdomar.

Gravida mer utsatta

Har man nedsatt immunförsvar eller en bakterieflora som inte är i balans, till exempel på grund av antibiotikabehandling, ökar risken för svampinfektioner. Spädbarn, diabetiker, gravida kvinnor och äldre människor är också mer utsatta än genomsnittet. Dessutom har vissa individer lättare att få svampinfektioner än andra, och det finns en ärftlig faktor. Det gäller speciellt för fot- och nagelsvamp.

1. Fotsvamp

Börjar oftast mellan fjärde och femte tån. Huden kanske flagnar eller blir geggig, det kliar och svider. Receptfri salva från apoteket brukar hjälpa men om inte, gå till läkare.

Förebygg så här:

 • Tvätta strumpor och handdukar du använder till fötterna i minst 60 grader.
 • Har du fotsvett, byt strumpor två gånger om dagen.
 • Undvik täta skor. Byt till öppna tofflor eller sandaler på jobbet till exempel.
 • Tvätta fötterna med tvål varje dag. Tvåla in mellan tårna, skölj och torka helt torrt med handduk.
 • Se till att dina skor alltid hinner torka efter användning innan du tar på dem igen.
 • Gå inte barfota i gymmet eller badhuset. Fotsvamp kan spridas via golvet i duschen, omklädningsrummet och runt bassängen.
 • 2. Nagelsvamp

  Nageln blir gulaktig, förtjockad och porös. Men även om du har de symtomen är det inte säkert att det beror på en svampinfektion. Låt en läkare ta ett prov, och behandla bara om det verkligen är svamp. Beroende på hur allvarlig/utbredd infektionen är behandlar man med nagellack eller tabletter. Räkna med att det tar lång tid innan du märker resultat, upp till något år ungefär.

  Förebygg nagelsvamp med samma åtgärder som mot fotsvamp.

  3. Svamp i underlivet

  Drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet och vanliga symtom är klåda, sveda, rodnad, svullnad och gryniga flytningar. Infektionen är inte farlig och behandlas med receptfria preparat från apoteket. Den kan också självläka. Men får man återkommande infektioner är det bäst att gå till läkare. I dag finns inte så stor kunskap om hur eller varför svampinfektion i underlivet uppstår. Män får sällan svampinfektioner på könsdelarna.

  Förebygg så här:

  • Undvik överdriven tvättning. Det räcker oftast med enbart ljummet vatten någon gågn om dagen för att hålla rent. Man kan dock använda lite barnolja, helst inte tvål. Duscha och tvätta inte inuti slidan.
  • Torka försiktigt med en mjuk handduk efter tvätt.
  • Det finns inga belägg för att tajta byxor ökar risken för underlivssvamp. Men har man redan fått det är det givetvis skönare med ett par skavfria luftiga byxor än ett par trånga jeans.
  • 4. Svamp på huden

   Kan ge många olika symtom som är lätta att förväxla med symtom på andra åkommor. Svampinfektioner på huden kliar och svider och breder ofta sakta ut sig mer och mer. Infektionen uppstår oftast på varma, fuktiga ställen på kroppen. Till exempel under brösten, i ljumskarna eller mellan skinkorna. Behandlas i första hand med receptfri kräm.

   Förebygg så här:

   • Bär kläder som ”andas” väl och helst i naturliga material som ull och bomull. Huden mår bäst av en välventilerad miljö. Svampar trivs däremot i fukt och värme.
   • Torka dig noga efter dusch och bad.
   • Smörj in dig om huden har en tendens att bli torr. Svampen har svårare att få fäste i frisk och smidig hud.
   • 5. Munsvamp

    Munsvamp (torsk) drabbar sällan vuxna, friska människor med normal kosthållning. Däremot kan en antibiotikakur eller behandling med cellgifter utlösa en infektion. Spädbarn och personer med tandprotes löper också större risk för munsvampsinfektioner.

    Symtomen är vitaktiga beläggningar på tungan och i munhålan. Det kan också svida och klia. Ibland bildas sprickor i mungiporna. Kontakta läkare om du tror att du fått munsvamp. Det finns till exempel munsköljmedel och kräm som kan hjälpa.

    Förebygg så här:

    • Ät varierat och sunt.
    • Var extremt noga med protes- och munhygienen om du har en tandprotes.
    • Rök inte.
    • 6. Svamp i hårbottnen

     Mjäll kan bero på jästsvamp i hårbottnen. Alla bär på svampen men alla är inte känsliga mot den. Mjällschampo kan minska besvären. Testa att löddra upp schampot ordentligt i händerna först så att du inte gnuggar hårt i den redan irriterade hårbottnen.

     Kala, fjällande fläckar på huvudet kan tyda på trådsvampinfektion. Det är inte så vanligt, men man kan till exempel bli smittad av ett husdjur (katt och hund). Det är viktigt att sätta in behandling med läkemedel snabbt för att de kala fläckarna inte ska bli kroniska.

     Förebygg så här:

     • Använd inte starka stylingprodukter, som sprej, gelé och mousse.
     • Mjällschampo kan hjälpa. Skölj noga så att inget schampo blir kvar. För en del är det bäst att inte gnugga så mycket i själva hårbotten. Löddra upp schampot i händerna i stället och lägg på så varsamt som möjligt.
      Har du mjälltendenser är det bra att inte bära tajta, täta huvudbonader.
     • Källor: Läkemedelsverket, Apoteket, 1177 Vårdguiden.

      Relaterade artiklar

      Lands Nyhetsbrev

      Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

      Missa inga nyheter
      Gratis

      Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


      Läs fler artiklar från Land.se

      Till toppen