Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 16 oktober 2015

Så slipper du vara en torris – 5 tips för en mjuk vinterhud!

Vintern är ingen höjdare för huden! Här är de bästa tipsen mot självsprickor, nariga händer och stramande hud.

FOTO: Istock

Huden far i illa i den torra vinterluften. Fukten dunstar bort och den yttersta hudbarriärren kan få små sprickor.  Den bästa hjälpen är att smörja in huden, kanske både morgon och kväll.

– Det skyddar effektivt mot uttorkning och förbättrar hudens funktion som barriär, säger Lennart Emtestam, hudläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Krämer, salva eller lotion – vad man väljer är en smaksak.
Fet kräm och salva kan kännas lite kladdiga då det tar tid innan de tas upp av huden. Å andra sidan ger de ett mer långvarigt skydd.

Hudlotion innehåller mindre fett och torkar snabbt in i huden, men behöver oftare smörjas in i huden för att ge skydd. Och nej, man kan inte bli ”beroende” av hudkrämer för att huden vänjer sig vid att få fukt tillförd utifrån. På vintern behöver huden extern hjälp.

Läs också: Ät rätt och boosta din hud – 9 livsmedel som ger dig vacker hy

Tre bra mjukgörare:

Kolla innehållsförteckningen på de här tre fuktbindande ämnena. De är bevisat effektiva och anses ge minst risk för biverkningar och allergier.

1. Karbamid (urea)

En kraftfull fuktgivare som binder vätska i hudens ytskikt, hornlagret, och gör huden mjuk och smidig. Kan svida lite om huden är väldigt torr, men det går över.

2. Glycerin (glycerol)

En naturlig fett- och fuktbindare som hjälper till att bevara hornlagrets fuktighet. Lite mildare än karbamid, svider inte.

3. Mjölksyra (lactic acid)

Ett kropps-eget ämne som stimulerar nybildningen av hudceller och anses motverka åldrande i huden.

Läs också: Läk naturligt – Så gör du egen hostmedicin

Fem råd mot torr hud i vinter

1. Duscha lagom ofta och tvåla inte in hela kroppen varje gång. Tvål och vatten torkar ut huden.

2. Byt tvålen mot duscholja eller till rengörningslotion (för mild ansiktstvätt).

3. Smörj in huden med en bra hudkräm varje dag.

4. Händerna är särskilt utsatta. Använd handsprit med mjukgörande glycerol i stället för varmt vatten och tvål. Smörj in med fuktbindande handkräm ofta.

5. Kliande torr hårbotten. Tvätta håret ofta och borsta noga ända ned i hårbotten. Vid svåra besvär finns speciella produkter på hälsokost och apotek.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen