Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 maj 2018

Så slipper du vätskebrist i värmen

Varning för vätskebrist. Senaste dagarna har det varit väldigt varmt i hela landet. Och högtrycket kommer att fortsätta ett bra tag till, vilket lätt kan leda till uttorkning.

Håll koll på vätskan som går både in och ut ur kroppen så undviker du att drabbas.

 Det är viktigt att dricka vatten när sommarvärmen blir långvarig. Foto: Istock
Det är viktigt att dricka vatten när sommarvärmen blir långvarig. Foto: Istock FOTO: as3d

1. Drick även om du inte känner dig törstig. Kroppen behöver ca fyra liter vätska under en varm dag. Men kroppen kan inte ta upp för stora mängder på en gång, så drick därför ofta och lite, hellre än sällan och mycket.

2. Avstå från hård träning. Under ett träningspass kan man tappa 3 procent av kroppsvikten i vätska.

3. Drick helst ljummet vatten, eftersom kroppen förlorar energi då den värmer upp vätskan till kroppstemperatur. Undvik alkohol och kaffe, som är vätskedrivande.

 Vatten är den bästa drycken när det är varmt. Drick ofta, men lite - då kan kroppen ta upp vätskan bäst. Foto: Istock
Vatten är den bästa drycken när det är varmt. Drick ofta, men lite - då kan kroppen ta upp vätskan bäst. Foto: Istock FOTO: Anna Usova

4. Vatten i all ära, men bäst är att lägga till salt och druvsocker för ett snabbare resultat. Tumregeln är att lägga i 6 teskedar socker eller druvsocker samt ett 1/2 tesked salt per liter vatten.

5. Ha koll på dina toalettbesök. Om du kissar allt mer sällan eller om urinen har en mörk färg är det varning för vätskebrist.Läs också: Spara vatten hemma – så gör duLäs också: Så gör du din egen vätskeersättning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen