Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 mars 2019

Så undviker du det dolda saltet

De flesta svenskar äter alldeles för mycket salt. Troligtvis även du. Här får du koll på hur du undviker de värsta saltfällorna.

 Det mesta saltet vi får i oss kommer från hel- och halvfabrikat. Även restaurangerna brukar salta lite i överkant.
Det mesta saltet vi får i oss kommer från hel- och halvfabrikat. Även restaurangerna brukar salta lite i överkant. FOTO: Istock

Risken är stor att du får i dig dubbelt så mycket salt än vad som är nyttigt för dig. Det varnar Livsmedelverket för i en ny kampanj. För mycket salt i maten kan nämligen höja ditt blodtryck vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, stroke och njurskador.

För mycket salt

Men förmodligen vet du inte ens om att du får i dig för mycket. Enligt Livsmedelsverket tror de allra flesta av oss att vi äter lagom mycket salt eller möjligtvis bara lite för mycket. Vilket alltså inte stämmer. Den rekommenderade mängden är 6 gram per dag, men för de allra flesta blir det i snitt 11 gram.

Mycket salt i halvfabrikat

Och det är kanske inte så konstigt. För det är ganska svårt att hålla koll på hur mycket salt som slinker med i maten vi stoppar i oss.

Enligt Livsmedelsverket kommer inte den största mängden från när vi saltar hemma vid spisen eller köksbordet. Hela 70-80 procent av saltet kommer från maten vi köper, hel- och halvfabrikat men också ost och bröd. Även restaurangmat innehåller ofta mycket salt.

Uppmärksam på saltet

Men det går att få rätt bra saltkoll om du bara är lite uppmärksam. Då kan du få syn även på de dolda saltfällorna. Här är några bra tips från Livsmedelsverket för att upptäcka de dolda saltfällorna.

Läs också: Experten: ”Att minska på saltet kan rädda liv”

5 tips för att minska på saltet

 Läs innehållsförteckningen och jämför olika märken. Mängden salt kan skilja sig åt rejält.
Läs innehållsförteckningen och jämför olika märken. Mängden salt kan skilja sig åt rejält. FOTO: iStock

1. Var försiktig med hel- och halvfabrikat

Var uppmärksam på saltmängden i ”färdiga” livsmedel som ost, bröd, kött- och charkprodukter. Hel- och halvfabrikat som soppor, såser, hamburgare, pizza och pajer innehåller i regel mycket salt. En portion färdigmat kan innehålla hälften av hela dagsransonen av salt.

2. Läs på förpackningen

Vänd på förpackningarna och kolla saltmängden i näringsdeklarationen. Saltmängden kan skilja sig mycket åt. Rökt skinka från ett märke kan innehålla dubbelt så mycket salt som ett annat. Jämför och välj den vara som innehåller minst salt.

Natrium och salt

Ibland står mängden natrium i stället för mängden salt på förpackningen. Tänk på att det inte är samma sak. 1 gram natrium motsvarar 2,5 gram salt. En matvara som innehåller 0,5g natrium innehåller alltså inte lika mycket som en matvara med 0,5g salt, utan 2,5 gånger mer salt = 1,25 gram salt (Livsmedelsverkets exempel).

3. Se upp med snabbmaten!

Även mat som vi äter på restaurang kan innehålla mycket salt. Se speciellt upp med snabbmat. De kan vara riktiga saltfällor.

4. Leta efter Nyckelhålssymbolen

Livsmedel med Nyckelhålssymbolen innehåller mindre salt och är ett bra val.

5. Upptäck smakrika alternativ

 Det går alldeles utmärkt att ersätta saltet med smakrika kryddor.
Det går alldeles utmärkt att ersätta saltet med smakrika kryddor. FOTO: istock

Minska på saltet, men tumma inte på smaken när du lagar mat. Chili, vitlök, oregano, spiskummin, anis, ingefära, gurkmeja, lime och citron – eller vin – är några smakrika alternativ.

6. Hoppa över saltet

Om du använder buljong, soja och ost i matlagningen kan du hoppa över saltet helt och hållet. Även om det står i receptet.

7. Koka grönsakerna utan salt

Det går ju alltid att salta i efterhand om någon vid matbordet tycker att det skulle behövas.

8. Sluta automatsalta

Många av oss saltar automatiskt så fort maten kommer på tallriken. Smaka först. Ofta är det alldeles tillräckligt salt som det är.

Läs också: Allt om jodbrist

Källa: Livsmedelsverket

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen