Så undviker du köldskador
I kyla och vind är det viktigt att klä sig rätt för att undvika att förfrysa kroppen. Här är några saker du kan göra för att undvika bestående men.
Ytliga förfrysningsskador:
Symptom: Kännetecknas av en stickande, brinnande smärta och sedan en domnande känsla och vitblek hud. Oftast på händer, fötter eller i ansiktet.
Det kan du göra: Värm de förfrysta kroppsdelarna varsamt. Kroppsvarm hud mot skadan är bäst, till exempel en varm hand eller armhåla – det kan vända hela förfrysningsförloppet.
Byt kalla, våta kläder mot varma, torra, få in personen inomhus, ge varm mat och dryck. Gnid inte eller gnugga på skadan och tina inte mot en eld eller annan het värmekälla – det kan orsaka svåra skador på det känsliga området. När huden tinar blir den röd och det kan göra ont, men fortsätt värma varsamt tills huden återfått känsel och färg.
Om skadan inte blir bättre efter 30 minuter, sök sjukhusvård.
Läs också: Smart tabell: Så räknar du ut vindens kyleffekt
Djupa förfrysningsskador:
Symptom: Den förfrysta kroppsdelen känns avdomnad, huden förblir vitblek och hård och tinar inte inom 30 minuter. Då har iskristaller bildats i den skadade vävnaden som då är extremt känslig och lätt att skada.
Det kan du göra: Ring 112 eller för personen till sjukhus. I väntan på läkarvård, isolera den skadade personen och kroppsdelen från ytterligare nedkylning.
Byt kalla, våta kläder mot torra och värm personen med din kroppsvärme och varma kläder/filtar – inte med heta värmekällor som öppen eld. Massera eller gnid inte heller på skadan. Det kan ge svåra, bestående skador på de förfrysta områdena. Ge personen varm mat och dryck, gärna söt dryck.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.