Så undviker du viktuppgång
Bantning funkar sällan. Det är de flesta experter överens om. Gör det här enkla i stället för att hålla vikten.
Många läkare, kostrådgivare och andra viktexperter är skeptiska till bantning. Anledningen är helt enkelt att det sällan funkar. Möjligtvis på kort sikt, men inte långsiktigt.
Vikten minskar och ökar
Enligt Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning och en av experterna i tv-programmet Bästa dieten, är det vanligt att tappa några kilon i början av en bantningskur. Detta beror på att man förlorar vätska. Därefter går bantaren eventuellt ner ytterligare några kilon. Men när kuren är avslutad och det är dags att återgå till vanlig kost ökar kilona raskt igen. Inte sällan lägger man dessutom på sig några extrakilon.
Kroppen försvarar sig
En förklaring till detta är, enligt modern forskning, att kroppen försvarar sig mot lägre vikt. I radioprogrammet Kropp och själ beskriver Kerstin Brismar det så här: Målet för hjärnan är att fylla de fettceller som redan finns där. Och våra fettceller är konstanta till antalet. De kan vi aldrig banta bort.
Så motverkar du viktuppgång
Men det finns några saker du själv kan göra för att motverka viktuppgång. Kerstin Brismars råd är att begränsa födointaget under en begränsad tid på dygnet. Jonathan Cedernäs, läkare och forskare vid Institutionen för neurovetenskap, betonar vikten av bra sömn.
Här är en sammanfattning av deras bästa råd för att motverka viktuppgång:
1. Vänta med frukosten
Vänta en timme efter att du har vaknat med att äta frukost. Först då är hormonerna inställda på förbränning. Äter du för tidigt är hormonerna beredda att lagra i stället.
Läs också: Så många steg behöver du gå per dag
2. Ät regelbundet
Kroppen behöver veta när den ska ha sin högsta förbränning och när den får vila. Har du regelbundna vanor lär sig kroppen det. Och håll dig till frukost, lunch och middag.
3. Skippa mellanmål
Kom ihåg! Frukost, lunch och middag är det som gäller.
4. Ät inte sent på kvällen
En ätpaus på tre timmar före läggdags är lagom. Jonathan Cedernäs menar att det är bättre för vikten att äta när det är ljust ute. Vår biologiska klocka är inställd på förbränning då.
5. Ta hand om sömnen
När den biologiska klockan rubbas förbränner vi inte lika bra. Till exempel fungerar organen som ska ta hand om blodsocker och förbränning sämre vid sömnbrist. Sover man dåligt blir dessutom impulskontrollen sämre, menar Jonathan Cedernäs. Vi får då svårare att säga nej till snabba kolhydrater som godis och sötsaker. Även stress är en riskfaktor för övervikt.
6. Väg dig
Eftersom hjärnan vill fylla på de fettceller du har (och aldrig kan bli av med) så är det väldigt lätt att kilona smyger sig på igen efter en viktnedgång. Håll regelbuden viktkoll med hjälp av en våg.
Källor: SVT, SR
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.