Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 13 juli 2018

Hudcancer: Bilder och symtom på misstänkta födelsemärken

De flesta leverfläckar på din kropp är troligen ofarliga. Men det är viktigt att hålla koll på om de förändras. Om en fläck är oregelbunden i formen eller i färg kan du ha drabbats av hudcancer.

Leverfläckar, eller födelsemärken, är små märken som uppstår på din hud av att missbildningar skett i pigmentcellerna. Alla människor har leverfläckar, i snitt 20–30 stycken, men ingen går helt fri från risken att drabbas av malignt melanom, det vill säga hudcancer.

Malignt melanom i leverfläck

Hudcancer är i dag den nästa vanligaste cancerdiagnosen i Sverige och 2019 fick 8150 diagnosen.

De flesta blir helt botade.

– Men då är en förutsättning att man upptäcker förändringarna i tid. Väntar man för länge med att undersöka och åtgärda kan det bli svårare. Ser en leverfläck inte ut som tidigare ska man gå direkt vårdcentralen för att få hjälp. Man kan inte tro att det ska gå över av sig själv, säger Jan Lapins, överläkare och docent på hudtumörenheten på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Förändring i födelsemärket

 GODARTAD. Brun fläck med minimal färgvariation.
GODARTAD. Brun fläck med minimal färgvariation. FOTO: Medicinsk Bild Karolinska universitetssjukhuset

– ”Den fula ankungen” är en bra metod att upptäcka malignt melanom. Melanomet utmärker sig bland övriga leverfläckar genom att se väsentligt annorlunda ut än de andra. Inte sällan är det därför den första fläck man lägger märke till vid sin egen undersökning av huden. Men A och O är förändring i fläcken, och vilken förändring som helst.

Läs också: Så vet du om du dricker tillräckligt med vatten

Asymmetriska födelsemärken

Typiskt för farliga leverfläckar är att de är asymmetriska i formen och har två eller fler färger som är asymmetriskt fördelade. Om en leverfläck växer, blir mörkare, brokigare eller tjockare, eller kliar eller på annat sätt känns av är även det indikationer på att undersökning bör ske. På bilderna längre ner kan du få koll på hur leverfläckar kan se ut – och om de är farliga eller inte.

– Malignt melanom i en leverfläck beror på att ytterligare cellskador uppstått i samma redan befintliga fläck. Ett av fyra fall beror på det. Det vanligaste är att det handlar om en helt ny fläck, som inte fanns där för ett par år sedan och dessutom kanske har växt och ändrat utseende, säger Jan Lapins.

Storlek på födelsemärken

– Den som är under 25 år behöver inte bekymra sig om det kommer nya leverfläckar, eftersom det är upp till den åldern nya fläckar uppstår och det är ovanligt med hudcancer. Men senare i livet bör man vara uppmärksam på om fläckar växer sig större än hålslaget i ett papper. Nya leverfläckar efter 50-årsåldern ska man vara väldigt misstänksam mot, majoriteten av malignt melanom kommer då.

Sårigt födelsemärke

 MISSTÄNKT. Stor färgvariation, oregelbunden form, platt i ena ändan och upphöjd i den andra.
MISSTÄNKT. Stor färgvariation, oregelbunden form, platt i ena ändan och upphöjd i den andra. FOTO: Medicinsk Bild Karolinska universitetssjukhuset

Varningsklockan bör också ringa om man har en leverfläck som är skör och lätt blir sårig. Att en leverfläck blir skadad är inte farligt, men gör den det ofta kan det vara en skör tumör.

Riskfaktorer hudcancer

Vissa löper större risk att drabbas av malignt melanom i leverfläckar. Den största riskfaktorn är mängden fläckar, både stora och små. Även om varje enskild fläck i sig inte är farlig är mängden ett tecken på man har ökad mottaglighet. Personer med ljus, blek och rödaktig hud är också mer i farozonen än de som har lätt att pigmentera sig.

– Exponering för skadlig solstrålning genom livet är en riskfaktor. Alltså antal tillfällen du har bränt dig i solen. All malignt melanom är inte relaterad till sol, men solen är den viktigaste yttre orsaken. Mycket av solskadorna drar vi på oss i barndomen och det kan ta 30 år innan det ger sig till känna som malignt melanom, säger Jan Lapins.

Svidande hud av sol

– Man bör se till att inte få för mycket sol på för kort tid, överdoser av ultraviolett strålning där man blir röd och det svider i huvudet. Det är farligare än om man fyller på pigmenteringen i lugnare takt. Pigmentcellerna finns ju för att skydda oss mot strålningen, men de måste hinna med att utveckla pigmentet som skyddar.

Symtom på hudcancer

Du kan ha drabbats av malignt melanom (hudcancer) om din leverfläck:

 • Är asymmetrisk i formen
 • Har två eller fler färger
 • Växer och/eller ändra färg
 • Kliar och/eller blöder
 • Har ojämna kanter
 • Är ny och växer sig större än fem millimeter i diameter
 • Sticker ut och är annorlunda än övriga
 • Har en ojämn kant som är inflammerad/röd

Malignt melanom ökar

Sedan 1970-talet har fallen av malignt melanom relaterad till leverfläckar ökat mångfaldigt på grund av ökad solexponering. På 1950- och 1960-talet drabbades årligen några få hundra personer, numera tusentals.

– De som är födda på 1940-talet utgör i dag på grund av livsföring och exponering en oproportionerligt stor andel av de personer som drabbas varje år. De skyddades inte alls mot solen under uppväxten på samma sätt som barn blir skyddade nu, säger Jan Lapins.

Läs också: Din tunga kan visa hur du mår – här är tecknen

Ta bild på misstänkta födelsemärken

På senare tid har sjukvården med hjälp av fotografering med mobiltelefon utvecklat ett snabbare förförande vid undersökning av leverfläckar, så kallad teledermaskopi. Bilderna går i väg till minst två specialister för bedömning som skickas tillbaka till vårdcentralerna.

– Då kan misstänka fall omgående åtgärdas på vårdcentralerna. Men de allra flesta kan avskrivas och patienterna få ett tryggt meddelande om att det inte handlar om melanom. I bland annat Stockholm håller systemet på att införas och snart finns arbetssättet i hela landet, säger Jan Lapins.

Riskerar du att drabbas av hudcancer?

Risken att utveckla hudcancer är högre om du:

 • Har totalt mer än 50 födelsemärken på kroppen
 • Är över 50 år
 • Har andra i familjen som har, eller har haft, malignt melanom
 • Har ljus, blek eller rödaktig hud och lätt för att bli bränd av solen
 • Har blivit bränd av solen under barndomen eller senare i livet
 • Tillbringar mycket tid ute i solen
 • Använder solarium ofta
 GODARTAD. Fläck med lite mörkare brunt i mitten.
GODARTAD. Fläck med lite mörkare brunt i mitten. FOTO: Medicinsk Bild Karolinska universitetssjukhuset
 GODARTAD. Fläck med jämn brun färg. Kräver ingen undersökning.
GODARTAD. Fläck med jämn brun färg. Kräver ingen undersökning.
 GODARTAD. Jämn brun färg. Också en ofarlig fläck.
GODARTAD. Jämn brun färg. Också en ofarlig fläck.
 MISSTÄNKT. Oregelbunden form och två nyanser av brunt.
MISSTÄNKT. Oregelbunden form och två nyanser av brunt.
 MISSTÄNKT. Fläck där ena halvan är betydligt mörkare än den andra.
MISSTÄNKT. Fläck där ena halvan är betydligt mörkare än den andra.
 MISSTÄNKT. Har två färger, brun men också brunsvart i ena ändan. Bör undersökas av läkare.
MISSTÄNKT. Har två färger, brun men också brunsvart i ena ändan. Bör undersökas av läkare.
 MISSTÄNKT. Fläck som har” flutit ut” och inte liknar någon annan fläck. Bra exempel på ”den fula ankungen”.
MISSTÄNKT. Fläck som har” flutit ut” och inte liknar någon annan fläck. Bra exempel på ”den fula ankungen”.
 MISSTÄNKT. En fläck som har vuxit sig tjock och fått ett avvikande utseende.
MISSTÄNKT. En fläck som har vuxit sig tjock och fått ett avvikande utseende. FOTO: Anders Norderman

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen