Så vet du om du dricker tillräckligt i värmen
Känner du dig trött och har huvudvärk eller yrsel? Då kan du ha drabbats av vätskebrist. Men det är lätt att kolla om du dricker lagom mycket.
I värmen får kroppen jobba hårt för att hålla kroppstemperaturen runt 37 grader. Det gör den genom att öppna porerna och släppa ut vätska i form av svett.
Vid avdunstningen av svetten kyls kroppen ned. Då förlorar kroppen vätska som behöver ersättas.
Läs också: Vätskeersättning – så gör du din egen
Så mycket vatten ska du dricka
Det finns dock inga samstämmiga uppfattningar om hur mycket man behöver dricka. Det varierar från person till person och beror på vad vi gör, om vi är väldigt aktiva eller helt stillasittande.
Den vanligaste rekommendationen är ungefär två liter vatten per dag när det är varmt.
Mats Rundgren är universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet. Han anser att vi normalt behöver en och en halv till två liter per dygn.
Men om man jobbat hårt i en varm miljö kan vi behöva upp till fyra liter vatten.
Läs också: Så klarar du hälsan bär det är varmt – 6 viktiga råd
Färgen på urinen
Mats Rundgrens bästa råd är att vi håller koll på färgen på urinen. Om kisset är mörkt eller har en ton av orange så dricker du förmodligen för lite vatten. Men om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul så har du druckit lagom mycket.
Det är också viktigt att lyssna på sin kropp. Om du känner dig trött, har huvudvärk, yrsel eller är förstoppad så kan det vara tecken på att du inte fått i dig tillräckligt mycket vätska.
Bra mat i värmen
Frukt och grönsaker är ett bra sätt att få i sig vätska. Både kalla och varma soppor är också bra mat i värmen.
Var uppmärksam på om barn, gamla och sjuka får i sig tillräckligt med vatten. När det är varmt behöver vi dricka även om vi inte känner oss törstiga.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.