Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 november 2018

Så vill de släppa skammen kring ofrivillig ensamhet

Många känner sig ensamma, inte minst runt helger. Men det går att ta sig ur ensamheten. Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren ger dig användbara verktyg.

 Prata om ensamhet och bjud hem någon du vet sitter ensam. Det uppmanar vännerna Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren.
Prata om ensamhet och bjud hem någon du vet sitter ensam. Det uppmanar vännerna Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren. FOTO: Kristina Wirén

Händer det att du känner dig ensam? Det är du i så fall inte ensam om. För problemet med att inte ha någon att vara med tycks bli allt större. Både här i Sverige och i exempelvis England där läkarna numera kan skriva ut social samvaro på recept. Ofrivillig ensamhet har nämligen visat sig kunna ge upphov till både psykisk och fysisk ohälsa.

– Forskning visar att ensamhet mot vår vilja under längre perioder blir en belastning på kroppen och kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, demens, stroke och depression, säger Johanna Wahlgren.

Och hon vet vad hon talar om. Tillsammans med vännen och kollegan Madeleine de Jong driver hon företaget Amicitia som med hjälp av föreläsningar och workshops arbetar de för att skapa ett mer välmående samhälle.

Läs också: Madeleines och Johannas femstegsmetod mot ensamhet

Slipper gamla mönster

De bägge vännerna bor med sina familjer på Öland och det var genom barnen som de träffades för några år sedan. När de började fika tillsammans märkte de att de hade mycket gemensamt. Samtalen blev snabbt längre och djupare. Det har sina fördelar att få en god vän som vuxen.

– Att träffa någon lite senare i livet gör det lättare att bara vara den man är just nu utan förväntningar på gamla mönster och roller, säger Madeleine de Jong.

Blir sjuka av ensamhet

Vännerna diskuterar gärna hälsa, personlig utveckling och beteenden. Många gånger har de undrat varför människor mår dåligt och är sjukskrivna.

– Vi har sett att en orsak är att människor är ensamma. De kanske inte har någon att dela sina tankar och känslor med eller någon att umgås med. Vi kände att det här är viktigt och ville göra något åt det, säger Johanna.

Läs också: Krönika: Att erkänna sin ensamhet kräver mod!

Vill lyfta på locket

Detta ledde till att de startade företaget Amicitia och på bordet i deras kontor ligger deras självhjälpsbok Du är inte ensam om att känna dig ensam!.

– Ensamhet är starkt förknippat med tabu och skam. Ska vi få människor att börja prata om det måste vi ge verktyg för att hantera sin situation, säger Johanna.

Nu hoppas de att ofrivillig ensamhet ska ta mer plats i samhällsdebatten. Precis som i England där man till och med har tillsatt en ensamhetsminister.

– I sjukvården har man sett att social samvaro som pardans och volontärarbete ger positiva hälsoeffekter, säger Johanna.

Läs också: Nedstämd och deppig? Här kan du få stöd och hjälp

Vänner kan avlasta vården

Madeleine uppmanar till att vi ska se oss omkring. För ensamheten finns där, menar hon.

– Om fler hade haft vänner att prata med om det som känns tungt för stunden skulle vården inte vara lika hårt belastad, säger Johanna.

 Madeleine och Johanna hoppas att ofrivillig ensamhet ska ta mer plats i samhällsdebatten.
Madeleine och Johanna hoppas att ofrivillig ensamhet ska ta mer plats i samhällsdebatten. FOTO: Kristina Wirén

Som medmänniska kan du själv göra något för den som saknar gemenskap.

– Bjud med människor som man vet sitter hemma ensamma, även om de inte ingår i den vanliga klicken som man brukar tillhöra. Ofta vet man vilka det är som sitter ensamma. Det kan vara grannen som har förlorat någon eller någon som har ett handikapp, säger Madeleine.

Läs också: Våga visa ditt stöd: 9 viktiga frågor och svar om att stötta i sorg

Fasad föder ensamhet

Hon vet hur det är att känna ensamhet. Stundtals i livet har hon saknat relationer där hon har kunnat vara sig själv.

– När jag var yngre var jag en populär tjej och hade kompisar, men jag hade fullt upp att anpassa mig. Ju mer fasad man har desto mer ensamhet föder det, säger Madeleine.

Johanna flyttade från uppväxtorten utanför Göteborg till Kalmar för att studera och valde sedan att stanna kvar efter examen.

– Jag kände mig fruktansvärt ensam under en lång period efter studierna, trots att jag var omgiven av människor, säger Johanna.

Läs också: Experten: Så tar du dig ur din ofrivilliga ensamhet

Vägen till lycka är nära relationer

Deras teorier om ensamhet stöds av forskningen. Johanna och Madeleine berättar om världens längsta studie om lycka som startade 1938 på Harvard University där över 700 män har följts från tonåren och framåt. Forskarna har tittat på hur männen mår fysiskt, psykiskt och hur deras relationer har sett ut.

– Det man har kommit fram till är att vägen till lycka och välmående är goda och nära relationer. Det skyddar oss från mentalt och fysiskt åldrande, och det hjälper oss när vi går igenom svårigheter i livet, säger Johanna.

Läs också: Så hittade Eric hjälp mot ångesten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen