Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 27 januari 2017

Samlarsyndrom: Så kan du hjälpa när samlandet går över styr

När samlandet går över styr och hemmet överbelamras med prylar är det dags att göra något åt problemet. Så här kan du hjälpa en anhörig med samlarsyndrom.

FOTO: Istock

Hemma hos en person med samlarsyndrom är rummen belamrade med prylar. Ofta från golv till tak och det vara svårt att ta sig fram för alla saker.

Fenomenet är inte nytt men räknades tills nyligen som en undergrupp till diagnosen tvångssyndrom. Först 2013 blev patologiskt samlande, eller samlarsyndrom som det också kallas, en egen diagnos.

Här reder psykologen Volen Ivanov ut skillnaden mellan normalt och sjukligt samlande.

Du får också tips om hur du kan hjälpa en vän eller anhörig som samlar på sig för mycket prylar.

Koll på normalt och onormalt samlande

Det är stor skillnad mellan friskt, normalt samlande och patologiskt samlande.

En normal samling har vanligtvis ett tema och är präglad av ordning och organisation. Man kanske förvarar samlingen i en särskild hylla, alla föremålen står fint uppradade och så vidare.

En person med samlarsyndrom har ingen ordning och reda och samlar på ”allt”. Till slut tar föremålen över hemmet så att levnadsytan helt eller delvis blir omöjlig att använda.

En normal samlare gör sig då och då av med saker, kanske genom att kasta eller sälja dem. En person med samlarsyndrom undviker att göra sig av med något eftersom det framkallar obehagskänslor och ångest.

Det här kan du göra som vän eller anhörig

1. Undvik att vara kritisk eller dömande mot personen med samlarsyndrom. Kom ihåg att dina ”rationella” argument sällan biter.

2. Lyssna på personen och försök förstå varför det blir som det blir i hens hem. Fråga försiktigt om du kan bidra på något sätt så att det blir bättre.

3. Ha inte bråttom och stressa absolut inte på personen, att rensa ut kan ta flera år.

4. Om du ska hjälpa till rent praktiskt måste du göra det tillsammans med den drabbade. Kliv inte bara in och börja röja.

5. Tänk på att samlandet är ett svårt och knepigt problem som inte har en snabb lösning. Om du går för hårt fram kan personen bli defensiv.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen