Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 maj 2017

Se upp! 6 knep som får småsår att läka snabbare

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Saliv

Att spotta i eller slicka på såret hjälper det att läka snabbare. Vita blodkroppar i munnens slem kastar nämligen ut ett slags nät av dna och proteiner som är bakteriedödande. Bäst effekt har nätet när såret är inflammerat.

2. Gurkmeja

Gurkmeja har blodstoppande effekt. Du kan pudra lite av kryddan direkt på det rengjorda såret om det blöder. För att hjälpa läkningen, blanda lite gurkmeja med vatten till en lagom tjock smet och lägg på såret två till tre gånger om dagen. Tvätta rent vid varje byte och linda en ren gasbinda runt det hela.

3. Kokosolja

Även kokosolja är antibakteriellt och sägs snabba upp läkningsprocessen. Lägg en klick olja på såret och täck med en gasbinda. Lägg på ny olja och byt till en fräsch gasbinda ett par, tre gånger om dagen. Upprepa flera dagar i rad för att motverka ärrbildning.

4. Kamomill

Kamomill sägs ha läkande och lugnande effekt. Låt en påse kamomillte dra i lite hett vatten. Ta upp och krama ur påsen lite, lägg den därefter på såret och linda en gasbinda runt. Byt påse med jämna mellanrum.

5. Bivaxsalva

Bicaxsalva främjar läkningen och minskar risken för ärrbildning, samtidigt som det bildar ett skyddande lager mot bakterier. Smörj lite på det rengjorda såret och täck med plåster eller gasbinda och kanske en kompress.

6. Fukt

Sår som hålls fuktiga läker bäst och finast. Därför är det bra att hålla såret täckt. Men var noga med hygienen och se till att byta plåster och kompresser ofta.

Obs! Om ett sår är djupt och/eller inte vill sluta blöda trots att du använder kompresser och liknande, då kan du behöva uppsöka läkare. Det gäller också om såret inte börjar läka ganska snart, och/eller om det blir varmt och inflammerat.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen