Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 24 september 2019

Segertimmen – kliv upp klockan fem

Lugn, sund och framgångsrik. Detta kan du uppnå genom att förändra dina morgonvanor. Lär dig smarta 5 am-metoden!

 Börja din dag klocka fem varje morgon. Precis som många bönder, elitidrottare och företagsmoguler gör. Det kan vara nyckeln till framgång.
Börja din dag klocka fem varje morgon. Precis som många bönder, elitidrottare och företagsmoguler gör. Det kan vara nyckeln till framgång. FOTO: Istock

Morgonstund har guld i mund. Visst ligger det en hel del i det gamla uttrycket. Det menar åtminstone den världsberömda ledarskapscoachen, författaren och föreläsaren Robin Sharma.

Kliv upp klockan fem

I sin bok 5 am club – äg din morgon och förändra ditt liv avslöjar han sitt unika framgångsrecept för ett bättre liv: Kliv upp klockan fem varje morgon!

Du når personlig utveckling

Men varför i hela världen ska jag pina mig upp så okristligt tidigt, kanske du tänker. Jo, för att du kommer att må så mycket bättre, försäkrar Robin Sharma.

Din egen guldstund

Han menar att den där lugna, tysta timmen mellan fem och sex, då resten av världen och familjen sover, kan bli din alldeles egna lyxiga guldstund då du hinner träna och utvecklas mentalt.

Lär dig 20/20/20-metoden

Men för att du ska få ut maximalt av denna tidiga timme rekommenderar boken 5 am club den så kallade 20/20/20-formeln. Så här funkar den i detalj:

• Rör dig 05.00–05.20: Träna, svettas, lär dig något, drick vatten, andas djupt.

• Reflektera 05.20–05.40: Skriv dagbok, meditera, planera, be, fundera.

• Väx mellan kl 05.40 och 06.00: Läs böcker, lyssna på ljudböcker, radio och podcast, studera.

 Robin Sharma har skrivit en bok om varför man ska gå upp klockan 5 varje morgon.
Robin Sharma har skrivit en bok om varför man ska gå upp klockan 5 varje morgon. FOTO: Pressbild

Redo för utmaningar

När du gjort detta känner du dig mer inspirerad, mer fokuserad, mer kreativ och 100 procent redo för dagens utmaningar, lovar Robin Sharma. Och en bättre dag leder till bättre veckor, bättre månader och bättre år, bedyrar han.

Läs också: Därför vaknar du i vargtimmen

Framgångsrika människor

Och inte bar han. Många av världens mest framgångsrika människor – miljardärer, elitidrottsmän och företagstoppar – sägs gå upp i ottan för att få ut det mesta möjliga av dagen.

Gå med i femklubben

Därför kallar Robin Sharma timmen mellan fem och sex för segertimmen. Och rutinen med att gå upp klockan fem har han döpt till ”Femklubben”. I den ingår alla smarta morgonpigga som insett att morgonstund verkligen har guld i mund.

 Tillhör du den exklusiva 5 am club, det vill säga går upp i ottan? I så fall handlar den här boken om dig.
Tillhör du den exklusiva 5 am club, det vill säga går upp i ottan? I så fall handlar den här boken om dig. FOTO: Pressbild

Enkelt vakna-tips

Vill du själv bli medlem i den exklusiva klubben (om du inte redan är det) och undrar hur sjutton du ska orka masa sig upp när väckarklockan larmar redan klockan fem? Robin Sharma har ett enkelt tips: Ställ väckarklockan eller lägg mobilen långt från sängen, så att du måste gå upp för att stänga av den.

Skapa ny rutin

Men räkna med att det tar tid att förändra dina morgonvanor. Forskning visar att det tar drygt två månader att skapa en ny rutin.

Men om Robin Sharmas och alla andra framgångsrika personers morgonknep funkar – ja, då kan det kanske vara värt att prova.

Läs också: 7 roliga fakta om morgonpigga

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen