Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 april 2018

Sill är bra för hjärnan

Gillar du sill? Grattis! Sill kan nämligen funka som medicin för din hjärna, visar svensk forskning.

 Sill kan funka som rena medicinen mot hjärnsjukdomar.
Sill kan funka som rena medicinen mot hjärnsjukdomar. FOTO: wawritto

Du fick kanske höra det redan som barn: Man blir smart av fisk. Fisk kan till och med förhindra Parkinsons sjukdom, visar forskning från Chalmers i Göteborg.

Tydligare koppling

Sambandet mellan fisk och bra hjärnhälsa är känt sedan länge. Men forskningen från Chalmers, som presenterades 2018, visar på en ny och tydligare koppling.

Det är proteinet parvalbumin, som det finns rikligt av i exempelvis sill, som har visat sig kunna förhindra Parkinsons sjukdom, rapporterar chalmers.se.

Förebygg sjukdom med fisk

Ett enkelt sätt att förebygga Parkinsons sjukdom skulle alltså enligt denna forskning vara att äta mer fisk. Speciellt sill, torsk, karp och lax som innehåller extra mycket av det hälsosamma proteinet.

Men nivåerna av proteinet varierar under året.

– Fisk är vanligtvis mycket mer näringsrikt vid slutet av sommaren, på grund av ökad ämnesomsättning, säger forskarassistent i livsmedelsvetenskap på Chalmers och författare till studien, Nathalie Scheers till chalmers.se.

Kan finnas fler samband

Efter denna upptäckt är forskarna intresserade av att undersöka om det även finns samband mellan proteinet parvalbumin och andra hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom, ALS och Huntingtons sjukdom.

– Vi ska studera hur parvalbumin från sill transporteras i mänsklig vävnad. Det ska bli väldigt intressant, och skulle kunna ge riktigt spännande resultat, säger Nathalie Scheers.

Läs också: Så får du få nya hjärnceller – hela livet

Mindre Parkinsons i Japan

Forskare har även tidigare sett ett samband mellan hög fiskkonsumtion och minskad förekomst av Parkinson:

– Bland människor som äter medelhavskost, med mycket fisk, är förekomsterna av Parkinsons och Alzheimer lägre, säger Tony Werner, doktorand i kemisk biologi på Chalmers och försteförfattare till studien.

Detta har också observerats i Japan där man äter mycket fisk.

Men nu har forskarna alltså ett tydligt bevis på vad det är i fisken som gör den till rena läkemedlet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen