Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 14 februari 2017

Självmedkänsla – det nya sättet att må bättre!

Är du hård och kritisk mot sig själv? Då skulle du må bra av mer självmedkänsla. Här är 3 sätt att öva upp den!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Älska sig själv som sin nästa får kanske bli ett nytt budord. För många av oss är väldigt kärlekslösa mot oss själva, ställer höga krav och slår hårt ned på egna misslyckanden och fel.

Det leder ofta till en destruktiv cirkel av låg självkänsla och depression. Man blir skörare och får svårare att tackla motgångar och komma igen efter ett misslyckande.

Men det finns ett effektivt motmedel – självmedkänsla. Att öva på att bli mer förlåtande och vänlig mot sig själv!

3 sätt att öka din självmedkänsla!

1. Behandla dig själv lika vänligt som du behandlar en kompis!

Tänk på vad du skulle säga till en kompis som anklagar sig själv för att ha gjort något fel, eller för någon svaghet. Träna på att vara precis lika vänlig och stöttande mot dig själv i samma sits.

2. Skriv ett brev till dig själv – som en god vän!

Tänk på en god vän, en klok person med mycket medkänsla och värme, som kan se alla dina svagheter och styrkor.  Skriv ett brev till dig själv utifrån hans eller hennes förlåtande perspektiv. Vad skulle din vän skriva om dina fel och brister ? Hur skulle vännen visa sin medkänsla med dig och utifrån den förslå ändringar du kan göra?

3. Ändra din inre kritiska röst

Känner du dig dålig och misslyckad för att du till exempel inte höll mot ditt löfte att börja träna tre gånger i veckan?  Öva på att låta din inre röst säga något mer förlåtande. Till exempel: ”Ok, jag hann inte träna i dag men jag tog i alla fall en rask promenad på lunchen”. Ta för vana att varje kväll tänka på tre saker som du klarat av bra under dagen.

Källor och mer information: Agneta Lagercrantz, beteendevetaren Maria Helander, och Kristin Neff, professor i psykologi vid Texas Universitet i Austin.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen