Självsprickor? Gör din egen fotsalva med kåda!
Om fötterna är torra och spruckna efter sommaren – gå ut i skogen och leta efter kåda! Med kådsalva kan du behandla självsprickor, men också mycket annat.
Läs också: Så slipper du vara en torris
Under lång tid har vi här i Norden använt kåda, växtdelar och fetter som vårdande naturmedel. En av de mer verkningsfulla natursalvorna är den gjord på kåda.
Kådsalvan är väldigt enkelt att koka ihop själv och görs på huvudsakligen kåda från gran eller tall samt fett. Salvan kan användas för att sår, lindra insektsbett, eksem och skavsår. Grankåda anses också bra för torr hud och perfekt för självsprickor.
Bakteriehämmande
Kådan är en klibbig vätska som skyddar barrträden – och som droppar ur barken när det skadats och är bakteriedödande och svamphämmande på ett naturligt sätt.
Sensommaren är en bra tid för att ge sig ut och samla in kåda – då kådan kan vara något segare och ibland därför också lite renare. Försök att hitta droppar som inte hunnit bli smutsiga av barr och bark.
Du behöver inte så mycket – bara någon matsked. Det finns många olika sätt att göra kådsalva. Förr blandade man kådan med talg – du kan blanda det med exempelvis olivolja. Ibland blir salvan rinnig, ibland lite hård och klibbig – prova dig gärna fram till rätt proportioner.
Läs också: Under med dunderkurer
Du behöver:
80 gram olivolja
20 gram bivax
10-15 gram kåda från granSå kan du använda produkter från bikupan – gå Lands kurs
Gör så här:
1. Om kådan är smutsig – börja med att värma den försiktigt och sila av eventuella barkrester och annat skräp.
2. Häll upp kåda och hälften av olivoljan tillsammans i en kastrull och låt det värmas tillsammans. Rör om.
3. Värm samtidigt bivaxet i en annan kastrull tillsammans resten av oljan.
4. Häll över kådan i bivaxet och blanda.
5. Häll upp på ren burk.
6. Låt gärna kådsalvan stå i cirka 2 veckor – då har konsistensen satt sig. Känns den för hård eller klistrig kan du värma på det igen och tillsätta lite mer olja.
Kom ihåg! Tänk på allemansrätten! Om du inte samlar kåda på din egen mark måste du fråga markägaren först.