Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 17 augusti 2016

Självsprickor? Gör din egen fotsalva med kåda!

Om fötterna är torra och spruckna efter sommaren – gå ut i skogen och leta efter kåda! Med kådsalva kan du behandla självsprickor, men också mycket annat.

FOTO: Mostphotos

Under lång tid har vi här i Norden använt kåda, växtdelar och fetter som vårdande naturmedel. En av de mer verkningsfulla natursalvorna är den gjord på kåda.

Kådsalvan är väldigt enkelt att koka ihop själv och görs på huvudsakligen kåda från gran eller tall samt fett. Salvan kan användas för att sår, lindra insektsbett, eksem och skavsår. Grankåda anses också bra för torr hud och perfekt för självsprickor.

Bakteriehämmande

Kådan är en klibbig vätska som skyddar barrträden – och som droppar ur barken när det skadats och är bakteriedödande och svamphämmande på ett naturligt sätt.

Sensommaren är en bra tid för att ge sig ut och samla in kåda – då kådan kan vara något segare och ibland därför också lite renare. Försök att hitta droppar som inte hunnit bli smutsiga av barr och bark.

Du behöver inte så mycket – bara någon matsked. Det finns många olika sätt att göra kådsalva. Förr blandade man kådan med talg – du kan blanda det med exempelvis olivolja. Ibland blir salvan rinnig, ibland lite hård och klibbig – prova dig gärna fram till rätt proportioner.

Du behöver:

80 gram olivolja
20 gram bivax
10-15 gram kåda från gran

Gör så här:

1. Om kådan är smutsig – börja med att värma den försiktigt och sila av eventuella barkrester och annat skräp.
2. Häll upp kåda och hälften av olivoljan tillsammans i en kastrull och låt det värmas tillsammans. Rör om.
3. Värm samtidigt bivaxet i en annan kastrull tillsammans resten av oljan.
4. Häll över kådan i bivaxet och blanda.
5. Häll upp på ren burk.
6. Låt gärna kådsalvan stå i cirka 2 veckor – då har konsistensen satt sig. Känns den för hård eller klistrig kan du värma på det igen och tillsätta lite mer olja.

Kom ihåg! Tänk på allemansrätten! Om du inte samlar kåda på din egen mark måste du fråga markägaren först.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen