Ska du vaccineras? Kolla om du tillhör riskgrupperna för influensa
För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för andra kan influensan leda till livshotande tillstånd. Därför är det viktigt att se om du tillhör någon av riskgrupperna.
Vaccinering mot influensa sker främst för de riskgrupper som anses ha ett nedsatt immunförsvar.
Vaccination mot influensa sker inför varje vintersäsong på vårdcentral eller vaccinationsmottagning. I år, 2019, startar de flesta landsting sina vaccinationskampanjer den 19 november (vecka 47).
Läs också: Forskning visar – influensaepidemier håller i sig längre i storstan
Riskgrupperna som rekommenderas vaccination:
- Personer över 65 år
- Gravida efter graviditetsvecka 16 (gravida som även ingår i en annan riskgrupp rekommenderas dock vaccination även före graviditetsvecka 16)
Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
- Kronisk hjärtsjukdom
- Kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
- Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
- Kronisk lever- eller njursvikt
- Diabetes mellitus
- Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
Den som inte hör till en riskgrupp, men vill undvika att få säsongsinfluensa, kan också vaccinera sig. Observera att personer med kraftig äggallergi bör inte vaccineras. Vaccinet Laiv ska inte användas till barn under två år, barn och ungdomar som har allvarlig astma eller väsande andning eller barn som behandlas med acetylsalicylsyra.
Läs också: Ja, du kan faktiskt bli förkyld av vinterkyla!
Vaccinet ger inte 100 procent skydd
Influensavaccination ger aldrig ett 100-procentigt skydd. De som insjuknar trots vaccination kan dock få lindrigare symtom och färre komplikationer. Hos äldre är skyddseffekten mot att insjukna i säsongsinfluensa högst 50 procent. Därför är det viktigt att personer i riskgrupp är uppmärksamma på influensasymtom även om de är vaccinerade och hör av sig till sjukvården i tidigt skede för ställningstagande till virushämmande behandling.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.