Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 april 2019

Skäggiga män bär på fler bakterier än hundar

Det finns fler bakterier i ett mansskägg än i en hundpäls, visar studier från en schweizisk privatklinik.

 Män med skägg bär på höga halter av bakterier och i vissa fall hälsofarliga mikroorganismer, menar forskare.
Män med skägg bär på höga halter av bakterier och i vissa fall hälsofarliga mikroorganismer, menar forskare. FOTO: iStock

Forskare vid Hirslandens privata läkarklinik i Schweiz har jämfört prover från 18 mansskägg och 30 hundpälsar.

Resultatet visade att alla de testade männens skägg innehöll höga bakteriehalter och i vissa fall rent hälsofarliga mikroorganismer medan hundarnas pälsar endast innehöll höga till medelhöga halter av bakterier, skriver Må Bra.

Fynden överraskade forskarna

De skäggiga männen som deltog i studien var mellan 18 och 76 år. Hundarna var av olika raser. Studiens urval får anses som litet och fynden kom av en slump.

Det forskarna i själva verket ville undersöka var hur lätt bakterier sprids från hund till människa när en och samma magnetröntgenmaskin används till bägge.

– Med den här undersökningen som grund kan vi konstatera att hundar bör anses vara minst lika renliga som skäggiga män, säger Andreas Gutzeit, professor vid kliniken, till Daily Mail som också rapporterat om fyndet.

Kritiker: ”Handlar om skäggfobi”

Forskarna fann också att röntgenmaskinen var renare efter att den använts till hundarna jämfört med efter att den använts av männen med skägg.

Samtidigt höjs röster mot att män med skägg nu kan komma att få utstå diverse hårda pikar.

– Den strida strömmen av negativ publicitet mot skägg antyder att det handlar mer om skäggfobi än någonting annat, säger Kieth Flett, grundare av den brittiska intressegruppen Skäggens frihetsrörelse till Daily Mail.

Läs också: Smärthunden Stella kan varna inför smärtattacker

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen