Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 6 september 2016

Skavsår på jobbiga ställen? De här knepen kommer att rädda dig i värmen!

Skavsår mellan låren, utslag under armarna och blåsor på fötterna. När temperaturen stiger kommer värmeplågorna som ett brev på posten. Här är knepen som gör att du slipper dem!

Problem 1: Brännsår mellan låren

Yes! Väderleksrapporten visar finväder och äntligen åker klänningen på. Men ganska snart börjar det bränna mellan låren – en otrevlig påminnelse om varför kvällen alltid slutar med långbyxor.

Lösning 1: Cykelbyxor. För att undvika skav mellan låren kan du bära cykelbyxor eller trosor med längre ben under din klänning eller kjol. På så sätt uppstår inte den där friktionen som ligger bakom de otäcka brännsåren.

Lösning 2: Babypuder. I förebyggande syfte kan du gnida insidan av låren med babypuder, talk eller potatismjöl innan du går ut. Det ska också fungera bra med silikonbaserat glidmedel.

Lösning 3: Krämer. Att lägga en fet kräm på det område som vanligtvis drabbas kan minska friktionen, och därmed förhindra uppkomsten av skavsår. Exempelvis vaselin. Ett annat knep är att ta till bodyglide, en slags deodorant som idrottare använder sig av. Den återfuktar huden samtidigt som den skyddar mot torrhet, sprickor och värmeutslag. Finns i sportbutiker.

Problem 2: Skavsår på fötterna

sommarsveda

Ny årstid innebär nya skor. Gärna ett par svalkande sandaler. Kanske tar du fram fjolårets remsandaler som ser nästintill oanvända ut – av en anledning. Och vips så har du blåsor och sår mellan tårna, bak på hälen och i hålfoten.

Lösning 1: Gå in skorna. Det kan låta självklart, men undvik att inviga dina nya skor under en fest eller när du har en helkväll på stan. Försök i stället gå in dem under korta tillfällen hemma, och låt fötterna vila några dagar mellan varje gång. Ta alltid med dig ett par sköna skor i reserv, gärna utan häl.

Lösning 2: Plåster. Skippa vanliga plåster och investera i riktiga skavsårsplåster – det blir din räddare i nöden. Extra bra är det om du använder dem i förebyggande syfte. Placera dem på utsatta områden där du vet med dig att du alltid får skavsår. Kirurgtejp och salva fungerar också bra!

Lösning 3: Tänk på strumporna! När du går in skorna kan du ta på dig ett par blöta strumpor först. Skorna blir mjukare av vätskan och formar sig lättare efter foten. Upprepa proceduren flera gånger. Om du ska gå långt, till exempel vandra, kan du prova dubbla strumpmetoden. Om du bär två par strumpor på varandra tas en del av friktionen upp mellan strumporna och foten slipper ta all styrk. Byt strumpor allt eftersom de blir fuktiga.

Lösning 4: Uppsök skomakare. Det går inte att komma ifrån – vissa skor är helt enkelt hopplösa. Och hur mycket du än använder dem kommer de inte att bli bättre. Gå till en skomakare som kan töja ut dem. Ett smart husmorstips är annars att placera ispåsar fyllda med vatten i skorna. Lägg dem i frysen över natten – och voilá! När vattnet fryser kommer påsen att expandera, och därmed töja ut skorna.

Problem 3: Skavsår/värmeutslag under armarna

Drabbas du ofta av eksem eller skavsår i armhålorna? Då är du inte ensam, extra vanligt är det i samband med löpträning.

Lösning 1: Tänk på linningen. Får du utslagen precis där linningen sitter? Då beror det troligtvis på friktionen som uppstår i värmen. Allra bäst är att investera i plagg som andas och inte smiter åt lika mycket just där.

Lösning 2: Tejp och kräm. Värmeutslag i form av kliande, röda prickar uppstår ofta i samband med varmt och fuktigt väder. Förebygg genom att tejpa på en kirurgtejp innanför linningen, eller prova med samma tips som ovan – feta krämer eller bodyglide.

Lösning 3: Uppsök läkare. Är problemen återkommande kan det vara så att du lider av kontaktallergi eller eksem. Kanske är du allergisk mot någon typ av antitranspirationsmedel eller klädfärg. Dessa problem löses ibland ut av värme och svettningar och då är det bra att få en eventuell allergi utredd av läkare.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen