Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 juli 2020

Slipp åderbråck med moderna metoder

Nu finns nya skonsammare tekniker mot åderbråck. De är oftast effektivare och ger färre biverkningar. Kärlkirurgen Stefan Nydahl förklarar.

 Kärlkirurgen Stefan Nydahl hjälper patienter med åderbråck med hjälp av moderna skonsamma metoder.
Kärlkirurgen Stefan Nydahl hjälper patienter med åderbråck med hjälp av moderna skonsamma metoder. FOTO: Istock Narva Kirurg Center

Ungefär var tredje person får förr eller senare åderbråck på benen. Arv, övervikt och ålder är några vanliga bidragande orsaker.

– Det finns en klar genetisk komponent, men man kan få åderbråck även om ens föräldrar och syskon inte har det, säger Stefan Nydahl, kärlkirurg specialiserad på åderbråcksbehandling.

Svårt att förebygga åderbråck

Åderbråck är oftast ett kosmetiskt problem och man kan inte göra så mycket för att förebygga dem. Stödstrumpor motverkar till exempel inte åderbråck, men kan däremot hjälpa mot bensvullnad, bensår och eksem orsakade av åderbråck.

Läs också: Vagel i ögat – lindra och förebygg

Blödningar av åderbråck

Den som vill bli av med sina åderbråck av utseendemässiga skäl får betala ur egen ficka, däremot bekostar landstinget operation av åderbråck i kombination med allvarliga komplikationer. Det kan till exempel handla om spontana blödningar, eksem, ytliga benproppar och bensår.

– Tyvärr sitter många på äldreboenden med bensår som skulle kunna botas om de kom till kärlkirurg. De flesta bensår orsakas av just åderbråck. Ungefär hälften av fallen kan man bota med ett enkelt ingrepp, men många får inte den hjälp de behöver på grund av okunskap.

Detta är åderbråck

De blodådror som har till uppgift att leda tillbaka blodet till hjärtat kallas vener. Inuti venerna finns klaffar som ska göra att blodet kan rinna uppåt. Åderbråck beror oftast på att klaffarna inte fungerar tillräckligt bra eller på att venernas väggar försvagats. Det medför ett ökat tryck som gör att venen blir uttöjd och slingrig.

– Vi har två vensystem i kroppen, ett ytligt och ett djupt. Åderbråck sitter alltid i de ytliga venerna och dem kan man ta bort utan att det gör något. Blodet går då in i det djupa vensystemet i stället.

Detta är stripping

I dag finns flera olika moderna metoder för att ta bort åderbråck. Trots det används så kallad stripping fortfarande.

– Vid stripping lägger man ett snitt i ljumsken och ett vid knät. Sedan stoppar man in ett stålrör i den skadade venen och drar ut den. Med stripping är risken för sårinfektion, nervskador och återfall större än om man använder moderna metoder. Konvalescensen är också lång, upp till 14 dagar, säger Stefan Nydahl.

Läs också: Kristallsjuka: Symtom, behandling och lindring

Nya tekniker mot åderbråck

Under de senaste 20 åren har flera nya tekniker för att behandla åderbråck utvecklats. De är mer precisa, säkrare och skonsammare än stripping. Ofta kombinerar man metoderna för bästa resultat.

Vanligaste metoden: upphettning

Den vanligaste av de moderna behandlingarna går ut på att venen hettas upp inifrån och därmed förstörs. Det sker genom att kirurgen för in en fiber eller kateter som ger värmeenergi i form av laser, radiofrekvens eller ånga som bränner upp kärlet.

Kombineras med virknål

En annan teknik innebär att man sprutar in skum i venen under ultraljudskontroll. Skummet får kärlet att skrumpna ihop. Ibland kombineras skumbehandlingen med ett slags visp som rispar sönder kärlet.

– En metod vi alltid använder i kombination med de andra är så kallad virknål. Det innebär att man gör ett hål i huden och plockar ut en liten bit av ådern med ett specialinstrument. De andra teknikerna funkar nämligen inte så bra på slingriga kärl utan där blir resultatet bättre med virknål.

Moderna metoder skonsammare

Vid modern åderbråcksbehandling är ingreppet betydligt mindre än vid stripping. Det betyder till exempel att patienten inte behöver sövas med narkos, det räcker med lokalbedövning. Smärtan efter operationen är inte heller lika stor. Oftast kan man gå tillbaka till jobbet redan efter en eller två dagar.

– Biverkningarna av behandlingen är ganska få. Den vanligaste är en inflammatorisk reaktion som gör det behandlade området rött, ömt och missfärgat. Missfärgningar kan sitta i rätt länge, det andra försvinner på cirka två veckor. Lite små knölar kan man också ha längre tid.

Alla åderbråck försvinner

På sin klinik garanterar Stefan Nydahl att alla åderbråck som opereras av kosmetiska skäl försvinner, oavsett mängd. Men det kan ta upp till ett år innan alla ärr och missfärgningar är borta.

Risken för recidiv, det vill säga att man får nya åderbråck, är ungefär 15 procent inom fem år.

– Dock blir det vanligtvis något mindre än vad man haft tidigare. Att man får nya beror ofta på att det nybildas kärl och de har inga klaffar i sig, säger Stefan Nydahl.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen