Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 31 mars 2016

Slipp fotproblem! Enkla tips som förebygger 7 bekymmer

Nageltrång, fotsvamp eller förhårdnader. Det är mycket våra fötter får utstå. Men med regelbunden fotvård kan du förebygga mycket själv.

FOTO: Istock

1. Förhårdnader. Orsakas av tryck och belastning. Kroppen vill bygga ett skydd och när det blir för hårt gör det ont. Smörj in fötterna regelbundet och fila – men inte för hårt.

2. Självsprickor. Är mycket vanliga och beror på belastning, tryck och hårda skor. Kan vara jobbiga när de blir djupa. Har du varma fötter? Använd en kräm som binder fukten och smörj inte för mycket. Har du torra fötter? Fila ordentlig och smörj in – varje dag. Är sprickorna väldigt djupa? Gå på regelbunden fotvård och jämna ut dem. Underhåll hemma. Förebygg genom att fila och smörja in samt välja bra skor.

3. Nageltrång. Beror på felklippning och trånga skor. Man kan också ha fått en smäll på nageln. Klipp naglarna rakt och fila kanterna. Om du har problem kan du ta olja på en liten bomullstuss och trycka in under nageln för att avlasta.

4. Liktornar. De är som små torn som trycker in i huden. Om det ömmar, testa ringformade plåster som avlastar mittpunkten. Gå inte i skor som trycker. Du kan också fila lite lätt runtom så att liktornen inte sticker ut och trycker. Men du behöver gå till en expert för att få hjälp att få bort den helt.

5. Vårtor. Ett virus som smittar vid direktkontakt. Syns som svarta prickar på fötterna och behandlas med vårtmedel. Använd en fil och skrapa försiktigt bort det hårda runt och på vårtan var 14:e dag så att du kan behandla den. Se till att bara använda filen på dina vårtor eftersom de är väldigt smittsamma. Det kan ta månader att bli av med vårtorna. Sök hjälp om de sitter svårtillgängligt.

6. Fotsvett. Smörj inte in med feta fotkrämer om du har fotsvett, det ökar bara svamprisken. Se till att alltid torka ordentligt torrt mellan tårna och använd gärna förebyggande, fuktbindande fotkrämer på morgonen. Det finns också som fotbindor, ett slags sulor som suger upp fukten och kanske gör att fötterna doftar lite bättre.

7. Fotsvamp. En infektion som både kan sätta sig på fötterna och naglarna. Huden blir fnasig, naglarna gula, tjocka och porösa. Oftast får man nagelsvamp på grund av obehandlad fotsvamp.Behandla direkt och kontinuerligt.

Så förebygger du svamp

Torka alltid torrt mellan tårna!
Byt skor ofta, lufta fötterna.
Gå inte barfota i sim- och idrottshallar där bakterierna härjar fritt.
Byt strumpor varje dag och tvätta dem utochin i 60 grader.
Måla aldrig naglarna om du har nagelsvamp.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen