Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 december 2018

Slipp stress, oro och ångest – enkel metod

Det finns en avgörande nyckel till att komma till rätta med oro, stress och ångest. Den här enkla metoden hjälper dig att bli av med jobbiga tankar och känslor.

 Lär dig att acceptera det du inte kan påverka – du kommer må så mycket bättre!
Lär dig att acceptera det du inte kan påverka – du kommer må så mycket bättre! FOTO: istock

Jobb, kärlek, relationer, sömn. Underbart när det funkar. Svårt när det inte funkar.

För när tillvaron kantrar och problemen hopar sig är det lätt att negativa tankar börjar tokspinna i skallen. Då behöver du dra i nödbromsen för att bryta den onda tankespiralen. Och det finns en effektiv nyckel för att lyckas med detta.

Acceptera

Träna på att acceptera! Det är ett mycket effektivt sätt att hantera ångest och oro, skriver Helena Schiller, doktor i folkhälsa, i sin bok Sömnpusslet.

Det hela går ut på att bara observera dina tankar utan att agera eller reagera på dem. När du agerar och reagerar uppstår nämligen automatiskt och blixtsnabbt jobbiga känslor i kroppen.

Sluta kämpa emot

Men det handlar inte om att acceptera allt som är hemskt och dåligt utan att sluta kämpa emot sådant du inte kan göra något åt. Att lära dig att acceptera det du faktiskt inte har makt att påverka. När du väl nått dit kommer du att uppleva en stor lättnad.

Här är två bra övningar från Helan Schillers bok. De kommer hjälpa dig att komma till ro och acceptera i stället för att automatiskt reagera.

Så lär du dig acceptera det du inte kan påverka

Övning 1: Kom till ro

 Om du lär dig att inte reagera på varje känsla och tanke som uppstår i din kropp och hjärna så blir livet lättare, även när det krisar.
Om du lär dig att inte reagera på varje känsla och tanke som uppstår i din kropp och hjärna så blir livet lättare, även när det krisar. FOTO: Istock

Sätt dig till rätta. Ta några djupa andetag. Slut nu ögonen och rikta all din uppmärksamhet mot en utvald kroppsdel, exempelvis din vänstra fot. Tänk nu intensivt på foten. Hur ser den ut? Hur känns den? Varm, kall, torr, fuktig? Gå sedan vidare med vänster vad och gör samma sak med höger fot och ben. Vandra därefter vidare med kroppsdel efter kroppsdel.

När du har gått igenom hela kroppen känner du dig troligtvis lugnare och lite sömnig.

Läs också: Enkel och effektiv andningsövning

Övning 2. Lägg tankarna i molnet

Prova nu att betrakta dina tankar som moln som seglar förbi på en solig himmel. Observera molnen med dina tankar utan att döma, ifrågasätta eller reagera. Bara betrakta molnen som lugnt och sakta seglar iväg. Andas lugnt, så att magen rör sig upp och ner, utan att dras med i negativa tankar.

Kämpa inte emot

Upprepa övningarna när du känner att du är på väg att ”gå igång”. Du lär dig successivt att acceptera sådant du inte kan göra något åt och lägger kraft och energi på allt det andra i stället.

God effekt

Helena Schiller hämtar inspiration från yoga och mindfulness som anses ha en god effekt mot allt från sömnproblem till ångest och oro. Teknikerna används numera framgångsrikt inom den vanliga hälsovården. Bland annat för att hjälpa patienter att bryta destruktiva tankemönster som leder till oro och ångest.

Läs också: Forskning visar: Körsång bra för din hälsa

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen