Slipp vardagskrämporna – så här gör du!
Det kliar, värker och gör ont. Vardagskrämpor drabbar nästan alla. Här är 6 av de vanligaste åkommorna – och hur du slipper dem.
Stel i lederna
Efter en natts sömn kan det vara svårt att komma i gång eller om du suttit stilla på en stol eller i en maskin länge. Men det finns knep för att slippa det. Cirkulationshöjande aktiviteter som promenader, cykling och simning hjälper till att hålla muskler och leder i trim. Om jobbet är stillasittande är det också viktigt att ta pauser under dagen.
På morgonen kan en varm dusch hjälpa. Även att sova på mage eller sidan. Att tänka som en katt hjälper också: Ligg kvar i sängen en stund och sträck ut dig som en katt. Sätt dig och fortsätt att stretcha genom att fatta tag om händerna och sträcka upp dem mot taket.
Här hittar du fler tips mot stelhet.
Hemorrojder
Den som ofta är stillasittande kan drabbas av smärtsamma hemorrojder. När analkuddarna i ändtarmen blir förstorade, glider ner och tränger ut genom analöppningen uppstår inre hemorrojder. Yttre hemorrojder uppstår som hudflikar i analöppningen och det är inte ovanligt att man har både inre och yttre hemorrojder samtidigt.
Att röra på sig är mycket viktigt för att undvika åkomman. Eftersom förstoppning ofta är en anledning till hemorrojder är det också viktigt att äta fiber, dricka vatten och ha regelbundna toalettvanor. Överviktiga kan drabbas lättare så försök att bli av med extrakilon.
Läs också: Också drabbad? Så undviker du plågsamma hemorrojder (LRF Premium)
Ryggskott
Alla kan någon gång drabbas av ryggskott. När det händer är det lätt att tro att stilla vila är bäst, men det är ofta tvärtom. Ryggen mår bra av att användas däremot ska du tänka på att inte bära tungt efter ett ryggskott. Måste du ändå lyfta är det viktigt att hålla föremålet nära kroppen och böja på benen i stället för på ryggen. Undvik att vrida ryggen i sidled.
Både värme och kyla kan kännas bra när ryggen värken. En varm dusch, bastu, värmedyna eller vetekudde kan lindra likaså kylklamp eller en plastpåse med isbitar, inlindad i en handduk.
Hur hård man vill ha sin säng är en smaksak. Men lakan eller nattkläder av glatt material, såsom siden eller satin, kan underlätta vändning i sömnen något som annars kan göra ont.
Läs mer om hur du blir av med ryggskottet.
Fotsvamp
Fotsvamp börjar ofta mellan fjärde och femte tån. Symtomen är ofta rodnad, att det flagnar och svider. Även sprickor kan uppstå i huden. Det är viktigt att åkomman behandlas så fort det går eftersom det finns en risk för spridning till exempelvis naglar, händer och ljumskar. Smittan kan även sprida sig till andra familjemedlemmar och omgivningen.
På apoteket finns flera medel mot fotsvamp men det finns också sätt att förebygga den: Använd luftiga strumpor och skor, gå barfota när du kan, använd badtofflor i simhallar och duschutrymmen, tvätta fötterna varje dag och se till att huden blir riktigt torr mellan tårna. Det är även viktigt att byta strumpor varje dag och att tvätta strumporna i minst 60 grader – då dör svampen.
Läs också: Så slipper du fotsvamp
Vaxpropp
Vax i örat är naturligt och ett slags rengöringsmedel som för med sig skräp och hudflagor när det transporteras ut ur örat. Men ibland fungerar inte transportsystemet och då kan det bildas en vaxpropp. Det är vanligt att vaxproppen bildas i det öra som man sover mest på.
På apoteket finns vaxlösande medel som kan hjälpa. Det går också att förebygga vaxpropp med en speciell olja som säljs på apoteket, då minskar även klåda och irritation. OBS! Peta aldrig i örat med något som är mindre än en armbåge.
Läs också: Bli av med vaxproppen
Munsår
Det finns flera olika sorters munsår. Upp till 80 procent av befolkningen är smittade av herpesviruset. Det ligger vilande i nervbanor och blossar upp ibland, något som visar sig som sår och blåsor på läpparna eller i munnen. Utlösande faktorer kan vara stress, dålig sömn, starkt solljus och kyla.
Viruset går inte att bota men det går att lindra med salvor och plåster om man sätter på dem i tid. Det finns även flera salvor och tabletter som kan förkorta munsårsperioden och i bästa fall stoppa utbrottet helt.
Läs också: Så får du bukt med dina munsår (varning för starka bilder)
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.