Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 juli 2019

Sluta älta! Gör så här

Visst kan ett misslyckande kännas jobbigt. Men så farligt behöver det faktiskt inte vara – om du tänker så här:

 Det kan vara svårt att få stopp på negativt ältande, men det finns knep att ta till.
Det kan vara svårt att få stopp på negativt ältande, men det finns knep att ta till. FOTO: Istock

Hur ser du på dina misslyckanden i livet? Din inställning till dem kan vara avgörande för huruvida du blir deprimerad eller inte.

Undersökt glappet

Det menar åtminstone australienska forskare, rapporterar Vetenskapsradion i P1. I en ny studie har forskarna undersökt hur glappet mellan vad vi vill uppnå och vad i faktiskt uppnår påverkar oss.

Älta och depression

Och det visade sig att ordet älta var en av nycklarna. För de i studien som ältade att de missat sina mål mådde betydligt sämre än de som accepterade att det inte riktigt blev som de hade tänkt. De släppte taget, gick vidare mot nästa mål och mådde bra. Ältarna däremot tenderade att drabbas av depression.

Läs också: Negativa tankar – så blir du av med dem

Negativt ältande

Om du känner att du lätt hamnar i ett negativt ältande som du vill ta dig ur så har du några tips här:

Så slutar du att älta – 6 konkreta tips

 Ge dig 20 minuter att vända och vrid på problemet. Sedan sätter du stopp och går vidare.
Ge dig 20 minuter att vända och vrid på problemet. Sedan sätter du stopp och går vidare. FOTO: Istock

1. Få syn på dina tankar

Ett första steg är att uppmärksamma och bli medveten om att du ältar. Först då kan du aktivt motverka ältandet. Notera hur tankarna går. Vad är det som triggar i gång ältandet?

2. Lev mer i nuet

Mindfullness går ut på att lära sig känna närvaro i stunden utan att värdera eller döma sina tankar. Du låter dem bara komma och gå, som moln på himlen. Genom att öva detta förhållningssätt kan du öka din förmåga att vara mer accepterande mot dig själv och omvärlden.

Läs också: Slipp stress, oro och ångest – enkel metod

3. Fokusera på problemlösning

I stället för att älta ”varför hände detta just mig?” så ska du fokusera på lösningen. Det gör du genom att ställa dig frågan: Vad kan jag göra åt det?

4. Reflektera i 20 minuter

Avsätt 20 minuter för att reflektera över vad som gick fel och vad du kunde ha gjort annorlunda. Under denna tid kan du grubbla och fundera hur mycket du vill. Men sedan sätter du stopp för tankeflödet och gör något annat.

5. Bryt och byt

Det kan vara lättare sagt än gjort att förbjuda sig själv att älta. Ett förbud kan till och med få motsatt effekt. Försök i stället att bryta genom att göra något helt annat. Ta en promenad, lek med hunden eller något annat som du gillar att göra. Då har negativa tankar en benägenhet att försvinna av sig själv.

6. Acceptera

Ett effektivt sätt att få stopp på ältandet är att acceptera det som har hänt, för det kan du inte göra något åt. Så acceptera det du inte kan påverka och lägg kraft på att förändra sådant du har makt att förändra. Detta tänkesätt ger dig ro.

Källor: Sveriges radio, sciencedirect.com, doktorn.com, boken Sömnpusslet

Läs också: Tänk tacksamma tankar och må bra: Bra övning!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen