Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 24 april 2017

Sluta banta! 9 hälsosamma byten som får dig att gå ner i vikt

Ät smart och välj lite nyttigare alternativ i matbutiken och på restaurangen. Då kan du må bättre och tappa extrakilon utan att det känns som en outhärdlig uppoffring.

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

1. Crème fraîche mot tjock yoghurt

land_artikel_creme_fraiche

En klick crème fraîche eller gräddfil förhöjer många maträtter. Men vill du minska på kalorierna är turkisk eller grekisk yoghurt ett gott och mindre energirikt alternativ.

2. Byt ut dressingen

land_artikel_dressing

Krämig dressing, till exempel rhode island och liknande kan ersättas med en betydligt hälsosammare mix av lite raps- eller olivolja, salt samt vinäger, lime eller citron.

3. Kryddor och syra

land_artikel_chili

Satsa på ordentligt med kryddor, gärna het chili, ingefära och liknande i maten. Få behövs inte lika mycket salt och fett för att det ska smaka. Syra från citron och lime kan också ersätta en del av saltet. Som en extra bonus gör syran också att maten spjälkas långsammare och därmed förlängs mättnadskänslan.

4. Avokado i moussen och på mackan

land_artikel_avokado

Gör chokladmousse baserad på avokado i stället för äggula och grädde. Det finns många bra recept på nätet. Mosad avokado på mackan i stället för smör och ost är också ett smart alternativ om du för en period vill minska energiintaget.

5. Varm mat i stället för kall

land_artikel_grot

Mat som är varm ger snabbare mättnadssignaler och får dig att äta mindre. Så välj gröt i stället för yoghurt och en varm middag i stället för sallad.

6. Spenat gör dig mätt

land_artikel_spenat

Byt ut isbergssalladen mot spenatblad. De innehåller ämnet thylakoider som gör att vi känner oss mätta snabbare och därmed äter mindre.

7. Hel frukt och hela grönsaker

land_artikel_hela_applen

Fast mat bryts ner långsammare i kroppen än finfördelad eller flytande. Detta gör att du känner dig mätt snabbare. Därför är det bättre med hela frukter och grönsaker än juice och smoothie.

8. Välj en liten tallrik

land_artikel_liten_tallrik

Det låter kanske simpelt, men en stor tallrik lurar oss lätt att äta för mycket. Byt med andra ord ut dina stora tallrikar mot mindre.

9. Hoppa över korven

land_artikel_kyckling

Välj helt kött framför korv. Korv innehåller ofta mycket fett och är inte särskilt hälsosamt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen