Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 20 mars 2017

Sluta förneka allergin – 6 tecken på att du lider av pollenhjärna

Ögonen kliar, näsan rinner och du känner dig allmänt trött och hängig. I vår igen – och du fattar inte varför. Här är sex tydliga signaler på att du har utvecklat pollenallergi, men blundar för det.

1. ”Typiskt att jag, snörvel, ska bli sjuk när det är så fint väder ute”

Visst kan det vara så att du faktiskt har dragit på dig en förkylning. Men det finns några sätt att skilja en förkylning från pollenallergi. Pollen framkallar ofta nästäppa, lättflytande snuva, nysattacker och klåda i halsen. En förkylning visar sig däremot genom nästäppa, snuva som så småningom blir trögflytande och halsont. Du kan också få feber och nysa sporadiskt. Kolla vilka alternativ som stämmer bäst in på dig. Vid pollenallergi kan besvären dessutom variera från dag till dag, och vara under längre tid än en förkylning.

2. ”Jag har faktiskt känsliga tårkanaler!”

Förklarar du ofta dina röda, irriterade och rinnande ögon med att du har känsliga tårkanaler? Det kan stämma. Det är inte heller helt ovanligt att ögonen vattnas när det är kallt och blåsigt ute. Men en varm och solig vår- eller sommardag beror det troligtvis på pollen.

3. ”Jag ska bara ta en powernap”

Att känna sig trött och hängig efter en lång arbetsdag är inte särskilt konstigt. Men om din powernap förvandlas till en helkväll i soffan, flera kvällar på raken, är det en signal om att du kan lida av pollenallergi. Speciellt om du känner dig trött och orkeslös även på jobbet.

4. ”Suck, och så blev jag förkyld i vår igen”

pollenhjarna

Om ovanstående besvär gör sig påminda varje vår och sommar är det hög tid att du gör något åt det. Prova till exempel receptfri medicin från apoteket och se om det hjälper.

5. ”Jag har, host, bara svalt fel, host”

Om du har irriterade luftrör och periodvis hosta under våren kan det vara ett tecken på att du lider av pollenallergi, som i sin tur orsakat astmabesvär. Vid denna typ av besvär är det viktigt att söka hjälp hos vårdcentralen.

6. ”Fy, den där frukten var dålig”

land_artikel_hela_applen

Vid pollenallergi är det vanligt att man också blir överkänslig mot vissa livsmedel, något som kallas för korsallergi. Äpplen, stenfrukter, jordgubbar, selleri och nötter kan till exempel orsaka problem. Vanliga symptom är att läpparna kan svullna och att det kliar i halsen. Långt ifrån alla pollenallergiker får dessa reaktioner, men det kan vara bra att känna till.

Testa dig själv! Här kan du testa och se om du lider av pollenallergi >>

Källor: Astma- och allergilinjen, Vårdguiden.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen