Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 november 2017

Hälsosamt att bo nära släkten

Bor du som är småbarnsförälder nära dina egna föräldrar? Grattis, det är nämligen mycket smart för familjen!

 Mor- och farföräldrar är viktiga för familjen.
Mor- och farföräldrar är viktiga för familjen. FOTO: filadendron

Det berömda livspusslet med jobb, barn och matlagning är inte alltid så lätt att få ihop. Det känner nog de flesta småbarnsföräldrar igen.

Men nu visar en analys från Statistiska Centralbyrån (SCB) att det är smart att bo nära barnens mor- och farföräldrar. Analysen visar nämligen att småbarnsföräldrar som bor i samma kommun som sina egna föräldrar inte lika ofta är sjukskrivna som småbarnsföräldrar som bor långt från släkten.

Läs också: Att göra affärer online sparar tid till familjen! Läs om Sara som säljer sitt bröd via Facebook

Vardagen funkar

Förklaringen är enkel. Föräldrar som regelbundet får lite avlastning av sina föräldrar med exempelvis hämning och lämning på förskolan eller med hushållssysslor har betydligt lättare att få vardagen att funka. Detta har i sig en avstressande effekt på småbarnsföräldrarna vilket i sin tur leder till att de mer sällan blir sjuka.

Kvinnor mer sjukskrivna

En undersökning från Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering, som SCB refererar till, visar vidare att mäns och kvinnors sjukskrivningar är ungefär lika före första barnet. När barnen kommer stiger kvinnors sjukskrivningar medan männens ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare.

Läs också: Nya bevis: Därför blir barn smarta av att växa upp på landet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen