Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 december 2016

Smarta val på julbordet: Allt detta kan du äta med gott samvete

Skinka, sill och snaps. Vörtbröd, glögg och ris à la Malta. Julbordet svämmar över av läckerheter. Dietisten Josefine Jonasson vet vad du ska lägga på tallriken för att hålla hälsa och form på gott humör!

Nu är det jul igen, och med den ett hejdlöst frossande. Det är glöggmingel, adventsfikor, chokladkalendrar, julbord och ännu mera julbord.

Men hur påverkas kroppen att vi äter så mycket?

– Nackdelen med att vi äter så mycket är att vi går upp i vikt, säger dietisten Josefine Jonasson.

Jos-svartvitt-kopiaNY-jpg
Dietisten Josefine Jonasson tipsar om hur man äter julbord smart.

En stor del av maten innehåller heller inte särskilt mycket näring. Dessutom påverkar julens frossande oss på flera andra sätt. Vi äter hela tiden och till slut kanske det inte ens är gott.

– Det är bra att tänka på att det inte är enda gången i livet man kommer att äta julbord när man står där framför det, säger Josefine Jonasson. Många äter kanske till och med flera julbord under julhelgen.

Hur gör jag då för att äta smart vid julbordet?

– Först och främst: var uppmärksam på mängden. Och var försiktig med det väldigt feta. Nästan allt vi äter på julbordet ger väldigt mycket energi.

Är det något jag kan tänka på redan innan?

– Du kan förbättra julbordet lite grann. Gör en färsk grönkålssallad i stället för att stuva den. Skippa rödbetssalladen och servera rårivna rödbetor med pepparrot och citron.

Finns det något på det traditionella julbordet jag kan ta lite mer av?

– Skinka, ägg och lax ger både mättnad och näring. Man behöver också lägga till bra grönsaker.

Men får man inte unna sig en gång om året?

– Man får absolut unna sig. Men välj vad du vill ha och begränsa dig. Det gäller att unna sig och samtidigt må bra. Vad är det för dig? Är det verkligen att äta så mycket som möjligt? Ska sanningen fram så handlar det inte heller om att unna sig en gång om året. Vi har så många unna sig-tillfällen och julen är bara ett av dem.

Här summerar Josefine Jonasson:

De 3 stora fällorna

1. Var uppmärksam på mängden. Vi äter helt enkelt för mycket!

2. Var försiktig med det väldigt feta, välj så ren mat som möjligt.

3. Välj ut det du verkligen vill ha i stället för att trycka i dig av det du faktiskt inte tycker särskilt mycket om.

Tips! Prova att göra klassikerna med lite mindre fett.

Största bovarna på julbordet

  1. Tjocka revbensspjäll.
  2. Rödbetssallad.
  3. Korvar.
  4. Ostar.
  5. Dopp i grytan och vörtbröd.
  6. Dietistens julbordslista: Frossa – ät – smaka – undvik

    Detta kan du frossa i

    • Grönkål. Färsk, utan grädde. Ät obegränsat. Grönkål är väldigt nyttigt, ger mycket näring och inte så mycket kalorier.

    • Rödbetor. Rårivna med kryddor, utan majonnäs, ger bra volym på tallriken.

    • Rödkål. Den på burk är okej, men välj hellre att göra en råkostsallad.

    • Brysselkål. Full med näring och fibrer som mättar bra.

    • Granatäpple. En god vitaminbomb på julbordet.

    • Lutfisk. Innehåller inte allsmycket energi i sig själv. Tillbehören kan dock vara mer energirika.

    Detta kan du äta med måtta 

    • Ägg. En bra proteinkälla som ger bra mättnad och innehåller mycket näring!

    • Skinka. Energisnål om man skär bort det synliga fettet.

    • Fårfiol. Magert och nyttigt.

    • Sill. Ger en del fett men av den bra och viktiga sorten.

    • Lax. Innehåller fett men av bra sort.

     • Potatis. Ger bra mättnad, gott om vitaminer och få kalorier.

    • Kalvsylta. Energisnål och proteinrik.

    • Knäckebräd. Gott om fibrer och tuggmotstånd.

    Detta kan du smaka

    • Pressylta.

    • Köttbullar.

    • Är ofta ganska feta. Genom att steka dem i ugn undviker du en del fett.

    • Janssons frestelse.

    • Vörtbröd.

    Detta ska du undvika

    Dopp i grytan, det är verkligen fett.

    Sött med måtta

    • Ris à la Malta. Innehåller massor av fett. Ett bättre alternativ är att koka vanlig risgrynsgröt.

    • Nötter. Är visserligen mycket näringsrika, men också otroligt kaloririka.

    • Fikon och dadlar. Torkad frukt innehåller mycket fruktsocker, men är nyttigare än mycket annat.

    • Skumtomtar och annat sött godis. Är bara socker. Det finns inget bra med det.

    • Knäck och ischoklad. Ger väldigt mycket socker och fett.

    • Choklad. Välj den mörka som inte innehåller så mycket socker. Och du – du behöver inte ta de äckliga chokladbitarna bara för att komma ner på andra lagret i chokladasken.

    Koll på vad du dricker

    •  Det är väldigt mycket socker och kalorier i must och läsk. Så se till att begränsa antalet glas. Om du ändå dricker stora mängder rekommenderar dietisten Josefine Jonasson att du köper light-varianten. Varken den eller den vanliga musten innehåller något nyttigt men du slipper nästan alla kalorier när du väljer light.

     Alkohol innehåller otroligt mycket kalorier. Ett glas vin är okej, men att dricka starksprit och julöl hela tiden är inte positivt för kroppen på något vis. Risken är också att alkohol ger en ökad hunger så att man äter mycket mer än man tänkt.

    Läs mer om

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen