Socker kan påverka tarmtumörer
En studie på möss har för första gången visat på ett möjligt samband mellan tarmtumörers tillväxt och socker. Sambandet ska nu undersökas på människor.
Forskare har för första gången kunnat se att socker påverkar hur snabbt tarmtumörer växer hos möss.
I studien som gjordes vid Weill Cornell Medicin i New York (obs: extern länk) matades cancersjuka möss med fruktos-glukossirap – en form av socker som är vanlig i läsk, skriver SVT Nyheter vetenskap.
Mycket läsk kan påverka tumörer
Tumörerna hos mössen som sockermatades visade sig växa snabbare än de hos cancersjuka möss som fick normalkost.
De sockermatade mössen fick tre procent av sitt dagliga energiintag från fruktos-glukossirap, motsvarande innehållet i en burk sockrad läsk.
Läs också: Därför går du inte ner i vikt trots träning
Motsvarar 1,5 liter läsk
Sockerinnehållet i mössens diet kan översättas till ett ännu högre läskintag hos människor. Detta eftersom möss äter mer än människor i förhållande till kroppsvikt.
– För en person som väger 70 kg skulle det snarare motsvara sockerinnehållet i drygt 1,5 liter läsk, och en del dricker ju så mycket varje dag, säger Roland Nilsson, cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet till SVT Nyheter vetenskap.
Unga med polyper varnas
Ett enzym i tarmen hos de sjuka mössen visade sig omvandla sockerarten fruktos. Cancercellerna fick därför lättare att tillgodose sig energin, och växa.
– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger Roland Nilsson.
Tarmpolyper kan leda till cancer
Tidiga studier visar att även vanligt vitt socker påverkar sjuka möss tumörer på samma sätt.
Forskarna avråder samtidigt unga personer med polyper i tarmen från att dricka sockrad läsk. Polyper kan leda till cancer, och socker riskerar att skynda på utvecklingen.