Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 mars 2019

Socker kan påverka tarmtumörer

En studie på möss har för första gången visat på ett möjligt samband mellan tarmtumörers tillväxt och socker. Sambandet ska nu undersökas på människor.

 Att dricka mycket läsk kan påverka tillväxten av cancertumörer i tarmen, visar forskning på möss.
Att dricka mycket läsk kan påverka tillväxten av cancertumörer i tarmen, visar forskning på möss. FOTO: Istock

Forskare har för första gången kunnat se att socker påverkar hur snabbt tarmtumörer växer hos möss.

I studien som gjordes vid Weill Cornell Medicin i New York (obs: extern länk) matades cancersjuka möss med fruktos-glukossirap – en form av socker som är vanlig i läsk, skriver SVT Nyheter vetenskap.

Mycket läsk kan påverka tumörer

Tumörerna hos mössen som sockermatades visade sig växa snabbare än de hos cancersjuka möss som fick normalkost.

De sockermatade mössen fick tre procent av sitt dagliga energiintag från fruktos-glukossirap, motsvarande innehållet i en burk sockrad läsk.

Läs också: Därför går du inte ner i vikt trots träning

Motsvarar 1,5 liter läsk

Sockerinnehållet i mössens diet kan översättas till ett ännu högre läskintag hos människor. Detta eftersom möss äter mer än människor i förhållande till kroppsvikt.

– För en person som väger 70 kg skulle det snarare motsvara sockerinnehållet i drygt 1,5 liter läsk, och en del dricker ju så mycket varje dag, säger Roland Nilsson, cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet till SVT Nyheter vetenskap.

Unga med polyper varnas

Ett enzym i tarmen hos de sjuka mössen visade sig omvandla sockerarten fruktos. Cancercellerna fick därför lättare att tillgodose sig energin, och växa.

– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger Roland Nilsson.

Tarmpolyper kan leda till cancer

Tidiga studier visar att även vanligt vitt socker påverkar sjuka möss tumörer på samma sätt.

Forskarna avråder samtidigt unga personer med polyper i tarmen från att dricka sockrad läsk. Polyper kan leda till cancer, och socker riskerar att skynda på utvecklingen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen