Soffor, muffinsformar och kläder! Här finns de dolda gifterna i ditt hem
Spana efter PFAS. Så här väljer du bort de otäcka ämnena som gömmer sig i köksprylar, kläder och kemikalier.
Greenpeace studie som visar att kläder och utrustning inom friluftsindustrin innehåller farliga högflourerade ämnen är ny och upprörande men ingen nyhet.
– Det är illa, men vi blev egentligen inte så förvånade, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace.
I studien testades 40 av fritidsentusiasternas favoriter från stora, kända märken. Jackor, byxor, tält, skor, tält och ryggsäckar. Alla utom fyra innehöll farliga högflourerade ämnen.
PFAS är en stor grupp ämnen, cirka 3 000, som är långlivade i naturen. Gruppen misstänks vara både giftig, hormonstörande och reproduktionsstörande men det är bara ämnet PFOS som blivit förbjudet.
– Alla ämnena i gruppen blir kvar oerhört länge i naturen och vi måste få tillverkarna att sluta använda dem. Att vänta på att alla i gruppen ska undersökas och att lagstiftningen ska hinna ikapp tar för lång tid.
De högflourerade ämnena används för sin förmåga att stöta bort smuts, fett och vatten. De används också i saker som ska tåla upphettning, till exempel muffinsformar och non stick-beläggning i stekpannor.
När produkterna finns i våra hem är största skadan skedd eftersom utsläppen är högst i tillverkningen. De kommer ut i naturen, lagras och hamnar till slut i vattnet och maten vi äter.
Vi konsumenter kan välja bort de mest uppenbara bovarna men framför allt tjata på tillverkarna så att de tar bort PFAS.
Innehållsförteckningar kan vi glömma. Det krävs inga sådana på dessa produkter så vi får fråga i butiken och kräva svar. En bra grundregel är att alltid fråga om en produkt sågs stöta bort vatten och smuts eller tål höga temperaturer.
Sju saker i hemmet som innehåller PFAS
1. Möbler och mattor: Låter det för bra för att vara sant, då är det nog så också. En soffa som går att torka av när barnen klottrat kan vara impregnerad med PFAS. Samma sak gäller mattor. Varför inte välja en soffa med tvättbart överdrag i stället eller en matta i ull som är naturligt smutsavvisande.
2. Impregnering: Till skor av läder fungerar gammaldags fetter och vaxer. Syntetskor och mocka kan impregneras med silikonbaserad impregnering. Fråga efter PFAS-fritt.
3. Skor och kläder: Fråga och kräv PFAS-fritt. Fjällräven och Didrikson får guldstjärna tillhör märken in inom friluftsindustrin som redan fasat ut PFAS. Andra företag är på väg. Tjata så hjälper du till att öka takten.
4. Spolglans: PFAS i spolglansen hamnar direkt på din tallrik. Välj miljömärkt eller använd ättika i stället. Ättikan tar bort kalkfläckar på disken.
5. Köksredskap: Välj bort grytor, stekpannor, bakformar och annat med non stick-beläggning. Välj i stället rostfritt och gjutjärn.
6. Pappersprodukter: Bak- och muffinsformar med non stick-funktion kan innehålla PFAS. Samma sak med engångsdukar av papper. Välj miljömärkt. Du kan också göra egna muffinsformar genom att forma vanligt bakplåtspapper kring botten på ett glas, knyt ett bomullssnöre runt eller ställ pappformarna i en muffinsplåt utan non stock-beläggning.
7. Mikropopcorn: Påsen kan innehålla PFAS. Köp i stället vanliga popcorn och poppa i gryta på spisen eller i mikrovågsugnen.