Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 oktober 2020

Sofia Åhman: "Jag blev som en vän i rutan för många"

Hon hade vant sig vid att synas i rutan som träningsexpert i SVT:s Gokväll, men sen kom Covid-1. Sofia Åhman blev folkkär över en natt!

 SVT:s träningsexpert Sofia Åhman har blivit som en god vän för många tittare efter "coronavåren".
SVT:s träningsexpert Sofia Åhman har blivit som en god vän för många tittare efter "coronavåren". FOTO: SVT, Håkan Lyktberg

När coronaviruset drog in över Sverige skulle alla, men särskilt de äldre, plötsligt stanna hemma för att undvika smitta.

Som tröst och förströelse för alla ofrivilliga hemmasittare, satte SVT ihop en särskild coronatablå dagtid.

Ett program blev snabbt en enorm tittarsuccé: ”Hemmagympa med Sofia”.

Pedagogiska träningspass

Lugn och glad med sina pedagogiska träningspass som fungerar för både nybörjare och mer vältränade – blev hon snabbt folkkär.

För vissa var hon ett känt ansikte redan innan pandemin slog till – som motionsexpert i SVT:s ”Go´kväll”, men ”Hemmagympa med Sofia” blev något helt annat.

– Jag hade i min vildaste fantasi aldrig kunnat tro att det skulle bli så stort och populärt.

Hur märker du det?

– Det kommer ofta fram människor och vill prata, inte bara äldre, utan i olika åldrar och av båda könen Får även en massa brev och meddelande via sociala medier. Det är superhäftigt och jättekul.

Du har fått en del rörande reaktioner också?

– Ja, i våras märktes det hur ensamma många var, vissa skrev: ”ibland är du den enda som säger hej till mig på hela dagen”. Jag blev som en vän till dem varje morgon.

Dina träningspass i rutan verkar ha gett resultat?

– Jag fått höra exempelvis ”nu kan jag gå i trappor utan att hålla i mig” och ”jag har inte ont i ryggen längre”. Detta känns fantastiskt att vara med och bidra till och jag fortsätter gärna även efter att coronaviruset klingat av.

Spelade ni in de första avsnitten i din mammas lägenhet?

– Haha, ja med två barn och en man som jobbat en del hemifrån på sistone blev det perfekt att vara där. SVT tyckte det var bra med en lägenhet för att visa att man inte behöver någon stor plats. Sen har vi varit på SVT.

Är det du som själv bestämmer uppläggen?

– Ja, jag har helt fria händer och lägger upp passen med fokus på olika kroppsdelar/muskler varje gång. Det ska vara väldigt enkelt att hänga med och vikterna som används är saker som finns i hemmen.

Läs också: SVT:s träningsexpert Sofia Åhmans 5 bästa tips!

Stämmer att ni spelar programmen i ett enda svep?

– Ja, utan några omtagningar, för att slippa klippa och det har fungerat väldigt bra. Jag känner mig faktiskt rätt bekväm framför kameran.

Hur kom det sig att du började i SVT:s Gokväll?

– Jag hade aldrig kunna drömma om att jag skulle bli träningsexpert på TV. Men en person som jobbar på SVT hade gått på mina gruppträningspass och tipsade mig om att gå på uttagningen för 8-9 år sedan . Jag tyckte det lät väldigt spännande och kul.

Och provfilmningen gick bra?

– Ja, jag klarade alla stegen och vips var jag där (skratt). Der är jätteroligt att inspirera tittarna om olika träningsformer. Brukar gästa programmet 14-15 gånger per år.

Har du alltid tränat mycket själv?

– Ja, när jag växte upp i Örnsköldsvik tävlade jag i både truppgymnastik och rytmisk sportgymnastik – har en del silverplatser i SM. Sedan började jag leda pass på gym, bland annat aerobics, vilket blev min inkomstkälla i stället för att ta studielån när jag pluggade till idrottslärare på GIH i Stockholm.

Läs också: Därför får tåstrumpan hela kroppen att jubla

Det fortsatte du med även efter att du tog examen?

– Ja, när jag träffade min blivande man Fredrik, som då tävlade i skidorientering, flyttade vi norröver till Umeå – där jag alltså jobbar som idrottslärare och även leder olika pass på ett gym. Det är kul.

Träning är ditt stora fritidintresse också?

Ja, jag tränar nästan varje dag. Oftast cirkelträningspass, men också lite rörlighet och så gym förstås. Träning är en viktig del av mitt liv – gillar även att gå på turer, göra utflykter i naturen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen