Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 15 juni 2016

Sommarens mirakelört – 10 saker du inte visste att du kan göra med lavendel

Ljuv lavendel är inte bara en väldoftande prydnadsväxt. Passa på att skörda och använd – i nästan precis allt.

FOTO: Mostphotos

Traditionellt har lavendel använts för sina lugnande och antiseptiska egenskaper. Men det finns inte så mycket forskning som vare sig bekräftar eller bestrider det utan här får man prova sig fram själv. Tänk också på att lavendel kan framkalla kontaktallergi. Ta det lite försiktigt innan du vet hur väl din hud tål blommor och blad och testa i små doser.

1. Lugna magen

Lavendel kan lugna och hjälpa mot uppsvälld mage. Strö torkade blommor över yoghurten, drick en lavendelinfusion eller tugga på några lavendelblad. Infusion gör du genom att låta ett par teskedar torkade blommor dra i hett vatten i fem minuter. Sila sedan av och drick.

2. Sov gott

Ha en bukett lavendel på nattduksbordet. Att andas in doften av blommorna kan hjälpa dig att slappna av och sova bättre.

3. Väldoftande linne

lavendel-3

Torka lavendelblommor och sy in i doftpåsar som du lägger i linneskåpet. Det ger lakan och handdukar en fräsch och somrig doft.

4. Hjälp mot bett

Lägg på insektsbett för att minska kli och irritation. Mosa eller mortla lite blad och blommor, lägg emellan tunt tyg och låt verka mot det utsatta hudpartiet.

5. Sätt piff på köttet

Lavendel kan användas ungefär som rosmarin och timjan i matlagningen. Till exempel på en köttbit. Men det behövs inte så mycket för lavendel har en väldigt tydlig smak som kan ta över. Några bra smakkompisar är oregano, rosmarin, timjan, salvia, fänkål.

6. Lavendelsocker

lavendel-2

Varva blommor och socker i en lufttät behållare och låt dra i ett par veckor. Använd till kakbak. Ta inte för mycket, då kan den blommiga smaken ta över helt.

7. Pynta bakverk

Dekorera kakor, tårtor och desserter med färska blommor. Lavendel ger också en spännande smakdimension till glass och sorbet.

8. Spänn av

”Mal” lite lavendelblommor och -blad mellan fingrarna och massera in i tinningarna om du känner dig spänd eller har ont i huvudet. Det kan ha en lugnande och avstressande effekt.

9. Lavendelbad

lavendel-1

Blanda torkade blommor i badvattnet. Det sägs vara bra mot muskelsmärta och lindra inflammation i hela kroppen.

10. Hudvård

Lägg torkade lavendelblommor uppkokat vatten som fylls på en ren sprayflaska. Spreja på huden om den känns torr eller irriterade. Det kan lindra eksem och liknande.

Obs! Lavendel innehåller linalylacetat, ett ämne som kan vara allergiframkallande. Läs mer här.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen