Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 augusti 2018

Sommarrutinerna du ska fortsätta med efter semestern

Älskade semester, vart tog du vägen? Jobbångesten smyger sig på när vardagslunket börjar närma sig. Men rusa inte mot hösten – det är fortfarande sommar ett bra tag till!

Här är några rutiner du ska fortsätta med.

 Se till att behålla några av semesterns sköna rutiner även om du ska tillbaka till jobbet - sommaren är inte slut än!
Se till att behålla några av semesterns sköna rutiner även om du ska tillbaka till jobbet - sommaren är inte slut än! FOTO: Istock

Många upplever det tungt att komma tillbaka till jobbet efter semestern. Arbetslivet ställer större krav på planering och därför kan omställningen kännas stor. Men för de allra flesta är arbetet något positivt – för både kropp och själ.

– Att jobba är väldigt positivt för människan. Stressen hos den som är arbetslös är högre rent biologiskt än hos den som jobbar. Arbete innebär en tillhörighet och en meningsfullhet som är viktig för oss, säger psykologiprofessor Bo Melin till TT.

Läs också: Så får du det svalt inomhus

Förhoppningsvis har du fått välförtjänt vila under semestern, det mår kroppen bra av. Bland annat stärker ledigheten kroppens immunförsvar. Så varför inte behålla åtminstone några av de sköna semesterrutinerna när jobbet har börjat igen?

Behåll semesterkänslan

Försök vara spontan även när orken tryter. Sensommar och höst kan kännas som en tid med många måsten, men avsätt också tid för att vistas mer i naturen. På så sätt kan du njuta av årstidsväxlingarna på nära håll och få ny energi av den klara, friska luften.

Trots att dagarna blir kortare och mörkare i augusti är badvattnet oftast som varmast nu. Prognoserna för augusti tyder på att värmen fortsätter, så fortsätt bada – ett dopp innan eller efter jobbet kan verkligen ge en energikick!

Läs också: Knepen som gör att du sover bättre i värmen

Ett annat tips är att fortsätta laga mat efter säsong och satsa gärna på lätta, fräscha sallader. I augusti finns det många goda frukter, bär, och grönsaker att skörda. Oavsett om solen skiner eller om molnen ligger som ett tjockt täcke över himlen är en måltid utomhus en bra idé, så långt vädret tillåter.

Läs också: Gazpacho – så enkelt gör du den goda kalla soppan

Försök få en mjukstart

Det är inte ovanligt att man i samband med att semestern tar slut funderar över att ändra livsstil. Kanske vill du motionera mer, gå utvecklande kurser eller börja en ny aktivitet med familjen. Men ta inte på dig allt under första veckan, då blir det svårt att leva upp till målen. Trappa i stället upp gradvis – det viktigaste är att ta tid på sig att komma tillbaka till arbetet. Om du känner mycket ångest inför att komma tillbaka till jobbet kan det vara läge att se över möjligheten att förändra saker i ditt arbete för att göra din tillvaro bättre.

 Glöm inte att fortsätta ta vara på det som är kvar av sommaren, som till exempel sköna augustikvällar med familj eller vänner.
Glöm inte att fortsätta ta vara på det som är kvar av sommaren, som till exempel sköna augustikvällar med familj eller vänner. FOTO: iStock

Det kan även vara skönt att sätta upp delmål framöver – allt från att planera in en resa eller aktivitet till att uppnå ett karriärmål. Då har du något att se fram emot, som gör det lättare att släppa taget om semestern.

Och du, var snäll mot dig själv! Om du känner dig yrvaken över att vara tillbaka på arbetet så betyder det ju faktiskt att du har lyckats koppla bort arbetet på semestern.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen